CONSELLS PER CUIDAR DE LA TEVA MASCOTA A L’ESTIU

Per fi ha arribat el bon temps i les vacances ja són aquí. És una de les èpoques preferides, especialment per a aquells que tenim mascotes, ja que disposem de més temps per gaudir i jugar junts. Però si t’has plantejat anar de viatge amb el teu animal de companyia has de tenir present una sèrie d’importants requisits ja que alguns d’ells són d’obligat compliment.

Prepara la bossa per viatjar amb la teva mascota

Igual que prepares la maleta i bosses de viatge, també has de preparar la de la teva mascota abans d’iniciar junts la vostra aventura. No oblidis d’incloure el seu menjar, aigua suficient, articles d’higiene i fins i tot alguna joguina per fer el trajecte més agradable.

Pel que fa al desplaçament, és important que provis amb antelació el mitjà de transport on duràs al teu fidel amic per comprovar com viu aquesta experiència. Mentre que per a alguns és relaxada i no suposa cap problema, per a altres es converteix en alguna cosa traumàtica. Recorda que hi ha pastilles contra el mareig així com tractaments veterinaris per relaxar a la teva mascota en aquest tipus de situacions.

El desplaçament en cotxe amb el teu animal de companyia

Si viatgeu en cotxe aquestes vacances, tingues en compte que la teva mascota no pot anar sense subjecció per raons de seguretat, i hauràs de complir la normativa vigent en aquest sentit. El teu animal pot espantar-se, moure’s o molestar al conductor i, en conseqüència, provocar un accident. Recorda que hi ha cinturons de seguretat, arnesos especials i cistells o transportins específics de viatge.

D’altra banda, heu de tenir especial cura amb la temperatura interior per mantenir l’espai fresc perquè així el teu fidel amic estarà més tranquil. Vigila els riscos que comporta el fet que el teu gos tregui el cap per la finestreta si el vehicle està en marxa, doncs a més de ser perillós pot provocar l’aparició d’otitis i conjuntivitis en la teva mascota.

Documentació de la teva mascota en regla

Durant les vacances, de la mateixa manera que portes amb tu la teva cartilla sanitària, també has de fer el mateix amb la de la teva mascota. És important perquè aquí apareixen detallades i actualitzades les vacunes i desparasitacions al dia. No oblidis que en altres comunitats autònomes, fora de Catalunya, el teu animal de companyia ha d’estar obligatòriament vacunat contra la ràbia i la heptavalent o tetravalent.

Tens previst viatjar amb el teu animal de companyia a l’estranger? Si és així, tant si tens un gos com un gat, has de portar el seu passaport europeu, que li permetrà entrar i moure’s pels països de la Unió Europea durant les vostres vacances.

Tampoc oblidis que és obligat portar a la teva mascota degudament identificada, si ja és major de 3 mesos. També per raons de seguretat ja que és durant el període estival quan més casos de pèrdua i robatori es donen. Per al tu gos o gat suposa una garantia de seguretat a l’estar les seves dades vinculades a les teves com a propietari o propietària.

Protegeix a la teva mascota de la calor

Les altes temperatures d’aquests mesos també comporten riscos per a la teva mascota. L’has protegir per evitar que tingui un cop de calor, ja que les conseqüències poden ser molt greus i, en casos extrems, posar en perill la seva vida. Presta atenció a alguns símptomes com poden ser la pèrdua de consciència, el panteix excessiu, la boca seca o els signes de debilitat.

Algunes recomanacions

Et proposem alguns consells a seguir per tenir cura de la calor amb la teva mascota:

 • Proporcioneu llocs amb ombra i ventilats
 • Evita passejos durant les hores de més calor i caminades a l’asfalt calent perquè pot provocar-li cremades.
 • Assegura’t que estigui degudament hidratat
 • Presta atenció als seus hàbits alimentaris a l’estiu ja que solen menjar menys
 • Protegeix-lo dels paràsits. Les puces i paparres són més presents amb la calor i malalties tan serioses com la leishmaniosi tenen més prevalença durant aquesta època. En el nostre centre veterinari t’ajudem a prevenir aquestes infeccions parasitàries.

No baixis la guàrdia a l’estiu i proporciona una cura especial a la teva mascota. T’ho agrairà. A més, serà la garantia perquè pugueu gaudir plenament de les vacances evitant riscos innecessaris.

Al Dispensari Veterinari del Vallès t’ajudem perquè la teva mascota tingui tot a punt per a aquestes vacances amb la nostra Campanya d’Estiu. Sense imprevistos i amb tota la documentació en regla. T’oferim els nostres serveis veterinaris per tenir cura del teu fidel amic també a l’estiu. Visita’ns o contacta amb nosaltres aquí.

BON ESTIU!

 

Fes que el teu gos perdi la por als petards

La nit de Sant Joan és potser per a molts gossos, i també per als seus amos, una de les pitjors nits de l’any. És el teu cas? La teva mascota s’espanta de forma incontrolada, s’amaga per casa o fuig desorientada sense rumb? Es tracta d’una reacció normal en la meitat dels gossos. Això sí, cal estar alerta. Si el teu fidel amic pateix en excés amb el soroll i passa per episodis de pànic que es repeteixen, hauràs de posar-hi remei.

Al Dispensari Veterinari del Vallès sabem que el soroll de petards i jocs d’artifici representa una amenaça per a molts animals de companyia. Estem al teu costat per ajudar-te a solucionar aquest problema i reduir la por de la teva mascota en aquestes circumstàncies. Aquesta angoixa pot esdevenir una fòbia i és quan ens hem de preocupar perquè la salut de la teva mascota es pot veure afectada de manera molt seriosa.

Per què té por la teva mascota als petards?


Les raons de per què uns gossos pateixen amb el soroll dels petards i altres no, no són molt clares. Aquesta por irracional pot estar relacionada amb la raça, ja que les més tímides acostumen a ser més espantadisses mentre que els gossos de caça, per exemple, estan acostumats a sorolls forts per detonació d’escopeta. El fet d’haver estat un animal massa protegit pels seus amos o haver tingut problemes de socialització, poden ser altres factors determinants.

Les reaccions del teu gos davant del soroll intens

És important vigilar el comportament de la teva mascota per saber fins a quin punt arriba el seu pànic als petards. Encara que la seva por sigui petita, aquesta probablement anirà augmentant progressivament. Alguns dels símptomes més comuns en els gossos, i també en els felins, són l’angoixa, nerviosisme, tremolors, sacsejades, vòmits o acceleració del ritme cardíac. És normal veure com s’amaga espantat en algun lloc de casa sense atendre les nostres paraules. També és habitual que intenti escapar-se de forma descontrolada i desorientada, una reacció perillosa perquè molts cans moren per atropellament quan fugen en aquestes circumstàncies.

Aporta calma a la teva mascota

Mima a la teva mascota i aporta-li tota la calma de la que siguis capaç. T’ho agrairà, especialment, en aquest tipus de situacions. Si et mostres tranquil el teu fidel amic també ho estarà. Contràriament, si l’estrès t’envaeix a tu també i estàs nerviós, el seu comportament també empitjorarà. Mira de dedicar-li més temps i paciència i, amb probabilitat, aconseguiràs que superi la seva por en poc temps. No t’oblidis de mantenir-te al costat del teu gos perquè no és convenient deixar-lo sol davant d’un atac de pànic. Evita renyar-lo i castigar-lo, només aconseguiràs que el seu neguit augmenti.

Fes que el teu gos se senti segur a casa

És important que el teu animal de companyia s’acostumi als sorolls, per això convé tenir la música o la televisió encesa, ja que també servirà per amortir l’estrèpit. Amb les finestres i portes tancades, intenta mantenir-lo distret, amb menjar i amb joguines perquè estigui centrat i disminueixi el seu nerviosisme. Recorda que ell buscarà el seu lloc a casa, allà on se sentirà segur. Només, hauràs d’acompanyar-lo per demostrar-li que no està sol, però no convé acariciar-lo ni agafar-lo en braços perquè aquesta reacció ajudarà a què s’espanti encara més.

Consulta el nostres veterinaris per prevenir la por del teu gos

Evita que l’angoixa de la teva mascota es converteixi en una fòbia. És important que visitis a un professional veterinari perquè apliqui el tractament més idoni al teu gos i l’ajudi a afrontar aquestes situacions d’estrès. Recorda que actuar amb antelació en aquests casos és clau perquè els resultats no són immediats.

A Dispensari Veterinari del Vallès t’assessorem perquè sàpigues com actuar si el teu gos té atacs de pànic causats pel soroll de petards. T’oferim un tractament per reduir la seva por i t’ajudem a saber el nivell de por de la teva mascota, imprescindible per iniciar el procés.

Vine a veure’ns o, si ho prefereixes, pots posar-te en contacte amb nosaltres aquí.

Reduir la por del teu gos als petards és a les teves mans.

PROTEGEIX LA TEVA MASCOTA CONTRA LA LEISHMANIOSI

És important ser conscient de que la Leishmaniosi és una malaltia considerada greu, que pot ocasionar la mort de la nostra mascota i que es transmet mitjançant la picada d’un mosquit. És una malaltia freqüent i endèmica (pròpia) de la nostra àrea geogràfica, la conca de la Mediterrània.

Per aquest motiu, des de fa molts anys és una prioritat per al Dispensari Veterinari detectar de forma precoç la leishmaniosi i també conscienciar de la importància d’una bona prevenció. A més, la leishmània és una zoonosi, el que significa que és una malaltia transmissible a l’home. La transmissió seria també per la picada del mosquit infestat.

Com podem protegir la nostra mascota de la leishmaniosi?

La leishmaniosi és una malaltia que, un cop contreta per la nostra mascota, en l’actualitat no té cura. Tot i això, amb un diagnòstic precoç de la mateixa, hi ha tractaments que en general ofereixen una millora de la qualitat de vida. Per tant, les mesures de prevenció són fonamentals per a protegir la nostra mascota. D’altra banda, és molt important que demanis una cita si observes algun d’aquests símptomes:

 • Pèrdua de pes injustificada
 • Trastorns alimentaris, rebuig al seu aliment habitual, poca gana
 • Caiguda anormal del cabell, excés de caspa i excessiu creixement de les ungles
 • Sagnat del nas
 • Ferides que triguen molt a cicatritzar a la cara, pell o articulacions
 • Alè urèmic, característic per tenir olor de peix o amoníac, a causa de l’acumulació de substàncies que haurien de ser excretades per l’orina
 • Vòmits
 • Coixesa injustificada

Quines mesures de prevenció podem prendre?

La malaltia de la leishmaniosi està produïda per un paràsit microscòpic anomenat ‘Leishmània’ i es transmet a través de la picada d’un mosquit (anomenat flebotom). Per tant prevenir el contacte d’aquest mosquit amb la nostra mascota ha de ser la més important de les prioritats a considerar.

Aquests paràsits es multipliquen en unes cèl·lules que defensen l’organisme de la nostra mascota (sistema immunològic). La forma d’actuar no és la mateixa en tots els casos: mentre unes controlen bé els paràsits (la malaltia no es desenvolupa), uns altres intenten controlar la infecció sense poder aconseguir-ho del tot (desenvolupant la malaltia de forma lleu) i molts no són capaços de frenar la infecció de forma efectiva, afectant greument al seu sistema immune i provocant greus alteracions en l’organisme.

Per aquest motiu, i, tractant-se d’una malaltia tan complexa, és important acudir al veterinari per prendre les mesures preventives i realitzar les proves de diagnòstic corresponents.

Com podem detectar la leishmaniosi a temps?

A Dispensari Veterinari del Vallès realitzem diverses proves per tal de fer un diagnòstic a temps:

IFI o ELISA de leishmània

Per a la detecció de la leishmània, a Dispensari Veterinari vam realitzar la prova d’Elisa. S’extreu sang del animals i es busca la presència d’anticossos enfront de la leishmaniosi, distingint entre els que tenen una quantitat elevada d’anticossos (nivell alt d’infecció) i els que la tenen menor (baix grau d’infecció). Els gossos que pateixen una leishmaniosi molt localitzada (per exemple una petita zona de pell sense pèl) pot ser que no produeixin anticossos enfront la infecció fins passat molt de temps, pel que donaran un resultat negatiu a aquesta prova tot i estar infectats.

Citologia de medul·la òssia o linfonòdul i / o biòpsia de teixit

S’utilitza en casos de sospita per confirmar la presència de la leishmaniosi, sobretot si han donat negatius o positius baixos a la presència d’anticossos en la sang. Es busquen directament els paràsits en les cèl·lules del teixit afectat: per exemple en una lesió de pell concreta d’un gos que no mostra cap alteració més. En algunes ocasions s’hauran de complementar amb proves específiques que detectin l’ADN del paràsit.

Anàlisi completa de sang i orina

Si es confirma la leishmaniosi és molt important realitzar una anàlisi general de sang i orina: és la manera de valorar l’estat d’òrgans vitals com ronyons i fetge i també de realitzar un proteïnograma que ens informarà dels nivells de les proteïnes de defensa (globulines).

La millor manera d’evitar la malaltia és la prevenció de la picada del mosquit. La vacuna no protegeix al 100% però sí augmenta l’efectivitat de les defenses del nostre gos per si s’ha produït una picada del mosquit el cos aquest mes preparat per combatre els paràsits. Per això cal, fins i tot si l’animal està vacunat, seguir protegint-lo, ja que una evita que el mosquit pugui picar i la vacuna prepara a l’animal que per respondre millor si es produeix la picada.

Donada la complexitat en el diagnòstic de la leishmaniosi, és de vital importància que davant qualsevol dubte visitis al teu veterinari. Per això, ara pots aprofitar la campanya de prevenció de la leishmània de Dispensari Veterinari, perquè PREVENIR A TEMPS ÉS A LES TEVES MANS.

CONTACTA ARA i demana’ns cita per fer una prova a la teva mascota. El millor tractament és la prevenció!

 

El bloc del Dispensari Veterinari del Vallès