Cas clínic: Limfoma multicèntric

En Blau, un Border Collie molt actiu, tenia 10 anys quan li vam diagnosticar "limfoma multicèntric" una neoplàsia maligna que afecta a un tipus de cèl·lules sanguínies, els limfòcits

En Blau, un Border Collie molt actiu, tenia 10 anys quan li vam diagnosticar “limfoma multicèntric” una neoplàsia maligna que afecta a un tipus de cèl·lules sanguínies, els limfòcits. La seva causa és desconeguda i afecta principalment a gossos d’edat avançada.

Els signes clínics més freqüents són l’aprimament, el cansament i la inflamació dels ganglis perifèrics, que els tutors ens refereixen com “bonys” que li han sortit de cop al gos i que li han notat al acariciar-lo. Mitjançant una analítica de sang molt complerta, la citologia i la biòpsia de gangli, s’arriba al diagnòstic definitiu.

El tractament del limfoma es basa en varis cicles de quimioteràpia en un termini de 19 setmanes, que el Blau va rebre estoicament, mostrant una bona resposta a la malaltia.

Amb aquesta teràpia, la mitjana de supervivència del afectats és d’entre 6-12m, amb bona qualitat de vida; si no es fa quimioteràpia, difícilment sobreviuran a les 8 setmanes.

El Blau, va poder viure 8 mesos feliç, molt acompanyat i mimat per tota la seva família.