1. Autoregulació però controlada.
No t’has de preocupar gaire de l’alimentació del gat ni l’has d’ensenyar a menjar perquè li surt de manera innata. Li deixes el platet de pinso amb la seva ració i l’aigua i va menjant al llarg del dia. Els gats s’autoregulen ells mateixos menjant molt poquet i vàries vegades durant tot el dia.
Malgrat això, el cas és una mica diferent en gats que han estat al carrer i han passat gana. Aquests poden patir certa ansietat i cal vigilar perquè si els hi poses tota la ració del dia se la menjaran de cop. En aquests casos recomanem repartir l’aliment en dos o tres menges al dia.
2. Segueix la progressió de pinso segons l’edat.
Comença amb un pinso de cadell, que normalment se li ha de donar fins a l’any. A partir d’aleshores ja podrà menjar un pinso d’adult normal o per a gats castrats si és el cas.

3. Vigila l’alimentació dels gats esterilitzats
Als gats se’ls acostuma a castrar cap als 6 mesos i si no es vigila poden tendir a engreixar-se. En aquests casos és aconsellable donar-los un pinso per gats castrats joves fins a l’any i després un pinso per gat castrat adult. Si és un gat esterilitzat prim, que fa vida exterior i exercici, pot seguir amb el pinso de cadell fins a l’any i després el pinso d’adult.
4. Barreja el pinso sec i humit
Recomanem barrejar el pinso sec i l’humit per ajudar a la hidratació. Hi ha gats que no beuen massa aigua i el donar-li llauneta és un aport extra de líquid. Cal vigilar però en gats sedentaris perquè la llauna engreixa més.

5. Procura que facin exercici
Aconsellem que els gats facin exercici sempre que sigui possible, ni que sigui jugar pel passadís de casa amb pilotes. Això els fa estar més actius i s’engreixen menys. L’alimentació dels gats depèn de l’activitat física que tinguin. Els gats d’interior es mouen menys i tenen més tendència a engreixar-se.
6. Administra-li un pinso de qualitat
Un pinso de gamma alta evita moltes visites al veterinari. Una alimentació de qualitat evita problemes de cristalls a l’orina, de pèl pobre o de falta de vitamines. Avui els pinsos de gamma alta són molt complerts i amb múltiples variacions. Problemes de tracte urinari com pedres o obstruccions estan associats a menjar pinsos de baixa qualitat, com també analítiques alterades, amb triglicèrids i colesterol alt. A més, amb pinsos de baixa qualitat el pèl no brilla tant i està més greixòs.

7. Dona-li suplements
Als gats de pèl llarg se’ls pot donar un pinso d’adult normal i suplementar-lo amb maltes, vitamines pel pel, algun oli de salmó o perles de vitamines amb Omega 3 i Omega 6.
8. Utilitza pinso medicat si és necessari
Als gats amb problemes de ronyó, fetge o diarrees cal alimentar-los amb un pinso indicat per a aquestes patologies.

9. Llaminadures sí, però amb mesura
Se’ls poden donar llaminadures perfectament, sobretot si són de qualitat com les de les nostres botigues veterinàries. Fins i tot hi ha hi ha llaminadures amb suplements de malta per tal que s’ho empassin millor. També n’hi ha amb un extracte de menta per l’alè, per netejar les dents,… cada cop tenim més varietat.
10. Si deixa de menjar porta’l al veterinari
Si un gat deixa de menjar un dia és preocupant, perquè necessiten estar fent la digestió constantment i el seu fetge, que ha de treballar 24 hores, es pot tornar gandul. A més, deixar de menjar els pot portar altres problemes com la deshidratació.
11. Evita que s’empassin cossos extranys.
A alguns gats els plàstics els tornen bojos, es mengen bosses i després vomiten. A d’altres els agraden els fils, es posen a jugar i acaben mossegant i empassant-se. En aquests casos el més aconsellable és portar-los al veterinari, sobretot amb els fils, perquè se’ls queden enredats a la llengua i si es tiba i ja venen des de l’estomac se’ls pot tallar i fer molt mal.