Viatjar amb mascotes (1). Identificació i documentació sanitària

Aquest és el primer article de la sèrie “Viatjar amb mascotes”, on us anirem detallant informacions d’interès referents a: documentació, transport, accessoris, allotjaments i consells d’educació i comportament per a animals viatgers.

Si esteu programant les properes vacances i voleu viatjar amb la vostra  mascota, cal que conegueu els requisits que haureu de complir segons la normativa vigent. El passat mes de desembre, el Parlament Europeu aprovava el nou model de passaport de gossos, gats i fures pels desplaçaments sense ànim comercial per la Unió Europea i actualitzava les directrius que cal seguir. En cas que es tracti de qualsevol altre animal de companyia, la UE recomana contactar amb les autoritats del propi país o del país de destí.

1. Microxip.

La implantació del microxip a la vostra mascota és una obligació legal. Cal que el tingui col·locat i activat. La identificació per tatuatge per viatjar a l’estranger només és vàlida si aquest és anterior al 3 de juliol de 2011 i cal que sigui clarament llegible. Podeu trobar més detalls sobre el xip en aquest article del nostre blog:

El Xip i la Xapa. Identifica correctament la teva mascota.

2. Cartilla de vacunacions al dia.

L’única vacuna obligatòria per viatjar a Europa és l’antiràbica, ja que aquesta malaltia segueix essent endèmica en alguns països de l’entorn de la Unió Europea. Caldrà que porteu amb la documentació de l’animal la cartilla actualitzada que acrediti aquesta vacuna i el temps d’espera reglamentari després de la vacunació (21 dies, excepte en els casos de record). En d’alguns països també pot ser que demanin que els gossos estiguin tractats contra l’Echinococcus. Atenció amb els cadells! Des del passat 29 de desembre de 2014, cal que els animals de companyia tinguin com a mínim dotze setmanes per poder ser vacunats contra la ràbia abans d’un desplaçament. Podeu trobar més informació sobre vacunacions en aquest vídeo del nostre canal Youtube:

Consells veterinaris. Vacunacions.

3. Passaport

Per obtenir-lo poseu-vos en contacte amb els nostres centres veterinaris. És aconsellable que se sol·liciti un temps abans del viatge, ja que per a la seva expedició poden ser necessàries algunes proves veterinàries, el resultat de les quals pot trigar uns dies.

El nou passaport per a animals de companyia disposa de làmines per cobrir les pàgines en les que s’introdueix informació del microxip i qualsevol tractament certificat mitjançant una enganxina, té una pàgina dedicada al registre de les dades del veterinari que l’ha expedit i indica la data a partir de la qual és vàlida la vacuna contra la ràbia.

Si la vostra mascota ja disposa d’un passaport anterior al 29 de desembre de 2014, no cal que en sol·liciteu un altre, l’antic segueix tenint validesa.

 4. Certificat de bona salut.

Si viatgeu a Irlanda, Malta, Finlàndia o el Regne Unit cal que tracteu el vostre animal de companyia contra la tènia.  Així mateix, i donat que en alguns països la vostra mascota pot estar exposada a algunes malalties transmeses per paparres o paràsits com la dirofilaria immitis, és aconsellable que els tracteu també abans de marxar. Als nostres centres veterinaris podràs obtenir també un certificat de bona salut on detallem els diferents tractaments aplicats a la teva mascota, document que no és obligatori però que us pot ser de gran ajut.

Us deixem l’enllaç a un document  que us pot ajudar a resoldre qualsevol dubte respecte a les normes sobre desplaçaments i passaports d’animals de companyia per als ciutadans de la UE que viatgen dins o fora de la Unió Europea.

Nuevas normas sobre los desplazamientos y los pasaportes de animales de compañía para los ciudadanos de la UE que viajan dentro o fuera de la UE

 

Categoria/es: