Tindrem un fill! Què passa amb el gos?

És la vostra joguina i té tota la vostra atenció. Es passeja per qualsevol lloc de la casa, el traieu a passejar, feu uns tocs amb la pilota... i de cop al vostre gos li canvia la vida amb l’arribada d’un nadó a la família, com heu d’actuar? Amb l’ajuda del veterinari del Dispensari Veterinari del Vallès, Héctor Hernández, que acaba de ser pare, us parlem del que cal fer en aquests casos.

 

Prevenció

Davant l’arribada d’un nadó a una casa on hi ha gos, el primer que cal fer és preparar l’animal. Malgrat que és poc probable que aquest transmeti una malaltia al petit, cal prendre certes precaucions. El més important i que cal fer sempre és desparasitar-lo internament, ja que les zoonosis –malalties que es transmeten d’animals a humans- més comunes venen via paràsits intestinals. No es tracta de fer res que no sigui el que és habitual, sinó simplement de seguir la pauta.

Y, en segon lloc, cal desparasitar-lo també externament: puces, paparres i polls són els paràsits externs més habituals. Poseu pipeta, collar o el mètode que us aconselli el vostre veterinari i que sigui més adequat per al vostre gos.

Aproximació

Com que tenim uns quants mesos per preparar-nos per l’arribada del nadó a casa, ja podem començar a habituar al gos amb antelació. Penseu que per a ells és com si fos un exemplar d’una altra espècie, per això, si teniu algun familiar o amic que tingui un nen petit, proveu d’apropar-lo, sempre de manera controlada, i estudieu el seu comportament. Si veieu que l’actitud és bona, perfecte, segurament no tindreu cap problema. Si observeu algun tipus d’agressivitat, cosa que no acostuma a ser massa habitual, el millor és portar-lo a un veterinari especialista en comportament, un etòleg.

Naturalitat

Si tot ha anat bé, el dia d’arribada a casa l’ideal és que ho fem amb la major naturalitat possible i que intentem que hi hagi pocs canvis. El gos notarà algunes alteracions: canviaran els olors, la nostra actitud, la nostra manera de tractar-lo, però hem d’intentar minimitzar-ho el màxim possible. Per això cal seguir amb les mateixes rutines, els passeigs, el temps que li dediquem, simplement que no se senti desplaçat per l’arribada d’un nou membre de la família.

http://www.youtube.com/watch?v=Rt9hKuPLeWQ

Familiarització

És molt bo també que li donem a olorar les tovalloles que utilitzem per assecar el nen, els bolquers, que es vagi acostumant a les noves olors. Si fem això, poc a poc i sempre sota control, no hi ha d’haver cap problema. De fet, quan els nens son molt petitons, no els fan massa cas: se’ls miren, els oloren i prou. El nen tampoc interaccionarà amb ell, per tant es tracta de que s’hi vagi familiaritzant. Després, a mida que va creixent i el nen es mou més, ja caldrà tenir una major vigilància, però en un primer moment això seria el més bàsic.