Residències canines i felines, portem la mascota de colònies!

Si després de llegir les moltes idees que us vam proposar en el passat article Viatjar amb mascotes 5. Els millors destins catalans, encara esteu convençuts de no emportar-vos el vostre gos o gat, amb vosaltres de vacances, potser us serà útil aquest article on us parlem de l’opció de deixar-lo a càrrec d’algú altre. Amb l’ajuda dels l'etòlegs assessors del Dispensari Veterinari del Vallès, us donarem consells i recomanacions a tenir en compte a l’hora d’escollir el l’establiment que més s’adapti a les necessitats del vostre animal o a les vostres exigències. 

Residències o guarderies

dreamstime_s_31397550 A la província de Barcelona tenim una bona quantitat d’establiments homologats de diferents característiques entre els quals podeu triar.  Nosaltres recomanem que l'aneu a veure abans i que us informeu de com està organitzada, vegeu els habitacles i com hi estan els animals i que pregunteu tot el que necessiteu saber. Que tingui més o menys comoditats dependrà del gust de l’amo, però cal exigir uns mínims. Algunes limiten el número de gossos, fet que ja t’indica que no ho fan només per treure diners i que volen fer les coses ben fetes”

Entre les més properes a la zona del Vallès en trobareu de diferents preus i prestacions, des de les de gran luxe com l’hotel caní El Vilà, situat a Calders, on les habitacions fins i tot tenen fil musical i circuit tancat de TV, o el Resort Caní Can Jané a La Roca, amb parc aquàtic; fins a d’altres més casolanes com Els tres pins o Can Bugunyà, especialitzades en ensinistrament i etologia.

Els gossos o gats que no tenen problemes de socialització generalment s’hi adapten bé però, malgrat tot, sempre és un canvi i l’animal pot patir un petit trauma. Una bona solució per saber com respondrà és fer una prova uns dies abans. El podeu deixar, per exemple, una tarda o una nit, i quan el recolliu podeu veure com ho ha passat, si s’ha adaptat, si al cap d’una estona ja s’ha posat a jugar, si ha menjat o no, o si ha estat tota l’estona plorant. Hi ha gossos que al segon dia ja estan com a casa i d’altres que ho passaran malament de totes maneres.

Heu de saber que a vosaltres us demanaran com a requisit imprescindible que porteu la cartilla de vacunes actualitzada i potser també un certificat veterinari recent. A més el vostre animal haurà d’estar desparasitat i portar un collar antipuces o pipeta.

Us detallem a continuació una llista dels principals criteris que haureu de tenir en compte si aneu a visitar l’establiment.

  1. L’acreditació

DSC_0118Assegureu-vos que l’establiment escollit disposi de la llicència de nucli zoològic expedida per la Generalitat de Catalunya a la que estan obligats, entre d’altres, les residències i refugis, en tant que instal·lacions per al manteniment temporal d’animals domèstics, segons la normativa actual de protecció dels animals. Aquesta acreditació us garanteix la protecció, l’oferiment d’un establiment adequat i el manteniment en condicions idònies dels animals allotjats en aquests centres i establiments.

  1. Espai

És important que la residència disposi de departaments individuals per no barrejar gossos o gats. La mida mínima adequada seria d’uns 6m2, i cal que tingui ombra, sostre i una bona ventilació. Si hi porteu el vostre animal a l’hivern mireu que tingui calefacció. A més, l’establiment ha de comptar amb un recinte gran a l’exterior perquè la mascota hi pugui sortir de tant en tant a fer exercici o jugar.

Considerem que això és especialment important per aquells gossos que estan acostumats a campar per casa o a estar-se en un jardí movent-se al seu gust, ho poden arribar a passar malament si els tenen tancats en una caseta.

  1. Higiene

DSCN0467Informeu-vos bé de com funciona el servei de neteja i desinfecció, ja que és imprescindible que es faci diàriament. Reviseu també els terres de l’habitacle de l’animal, perquè si són llisos són més fàcils de netejar i no hi queden restes d’orina o bacteris.

  1. Alimentació

Exigiu que l’aigua i el menjar els siguin subministrats de forma individual i que es doni una alimentació personalitzada segons les necessitats de cada animal. Segons el tipus de residència podeu demanar de portar el pinso habitual que prengui el vostre animal. Si és possible, millor que continuïn amb el mateix, ja que un canvi massa brusc de l’alimentació pot provocar-los una situació de diarrees.

Passeigs

És important assegurar-vos que els treguin a passejar com a mínim un cop al dia i saber quin tipus d’exercici o jocs farà el vostre animal, quanta estona els treuen, per on es mouen, com els controlen... Per això cal que valoreu també l’entorn on està situat l’establiment. Us aconsellem els que són als afores d’una localitat o en un entorn a l’aire lliure on no hi hagi massa sorolls, ambient net, amb espais per passejar, zones àmplies per moure’s, amb ombres a l’estiu, etc.

  1. Serveis

Valoreu que l’establiment escollit compti amb un veterinari qualificat i esbrineu quin és el seu hospital de referencia per a urgències. Tingueu en compte també els serveis afegits que puguin ser del vostre interès: recollida i lliurament d’animals, càmeres de vigilància als habitacles i zones comunes, etòleg i serveis d’ensinistrament i socialització, perruqueria... podeu aprofitar l’estada per que li facin tot allò per al que habitualment no teniu temps!

Alguns consells

DSC_0118Per tal d’ajudar la vostra mascota a adaptar-se millor, els nostres etòlegs recomanen:

  • Porteu-li alguns objectes que li siguin familiars: seria ideal el seu llit, una manteta, les seves joguines...
  • Proveu de posar-li un collar DAP de feromones, els pot ajudar a crear una situació que sigui com a casa. Tot i que no són infal·libles, les feromones a vegades són molt efectives en situacions estressants.
  • Expliqueu als cuidadors tot el que se us acudeixi sobre el vostre animal: la relació amb d’altres o amb les persones, problemes d’agressivitat, problemes mèdics, costums... Sempre els pot ajudar a entendre’l millor.
  • Intenteu que el moment de deixar-lo sigui el menys traumàtic possible, feu-ho amb alegria i amb la major naturalitat.
  • Aprofiteu aquesta experiència per millorar la socialització del vostre animal!

Altres opcions: Cangurs o vigilants

Si després d’haver-vos informat a fons, les opcions que heu trobat no us acaben de convèncer, sempre podeu recórrer als cangurs o als vigilants.

En el primer cas es tracta de gent que, o bé té un altre animal o n’ha tingut anteriorment. Deixeu l’animal a casa seva amb les instruccions pertinents i us el cuidarà fins que torneu.

En el segon cas, la vostra mascota es queda a casa i el vigilant hi va un parell de cops al dia per passejar-lo, vigilar-lo, fer-li companyia i donar-li de menjar.

Categoria/es: