Races: El Yorkshire terrier

Originari del comptat de York a la Gran Bretanya, el Yorkshire Terrier, més conegut com a “Yorkie” es va destinar en un principi a gos de miners per caçar rates i a acompanyant de caçadors furtius. Aviat, però, gràcies al seu caràcter i a la seva mida es va convertir en un gos de companyia ideal.

Al néixer fa només uns grams i està totalment recobert per una manta de pèl negre. El Yorkie adult arribarà a pesar entre 1,5 i 4 Kg i el seu color de capa alterna diferents tonalitats de negre, cendra, foc, daurat o blavós. El seu cos és vigorós i ben proporcionat, i, malgrat la seva menudesa, camina rígid, majestuós i altiu. Avui tothom el coneix i ja s’ha guanyat la fama com a el gos de companyia miniatura més popular del món, ja que és un dels que millor s’adapta a qualsevol estil de vida i a qualsevol llar.

El Yorkie és la raça preferida a casa la Patrícia Pujol, doctora del Dispensari Veterinari de Barberà. “N’hem tingut sempre, primer el Byte i ara el Tango. Són gossos que s’acomoden molt a l’espai que tenen i a l’estil de vida del seus amos. Si ets una persona sedentària, serà sedentari, si li dones joc i el portes a passejar també s’adapta. Abans vivíem en un pis petit i estaven encantats. Després amb el Tango vam anar a Moià i vam passar a una casa al camp i el gos ja s’hi ha acostumat del tot, surt a fora, juga amb altres gossos més grans... no té cap problema”.

Molt viu i juganer

El Yorkshire es manté sempre actiu i dinàmic. És divertit de veure’l caminar al costat del seu amo, gairebé trotant per poder mantenir el ritme. “Són gossos molt intel·ligents, divertits, i amb moltes ganes de jugar i interactuar amb el seu propietari. Jo m’ho he passat molt bé, hi he jugat moltíssim de petita, feia quilòmetres amb ell i em seguia a tot arreu. Hi ha la creença que són gossos de butxaca, fràgils, però si els dones vida et segueixen perfectament”, explica la Patricia i fa broma, “només cal vigilar no mimar-los massa, perquè són molt vius i a vegades es tornen capritxosos!”.

20160122072619La veterinària aconsella també treure’ls cada dia a passejar. “Com a mínim tres cops al dia, com a tots els gossos. A part de que han de fer les seves necessitats, els va bé rebre molts estímuls: sorolls, gent... tot això els estimula i els cansa més i per a ells és mentalment molt sa. Això sí, hem de vigilar-los una mica perquè són molt valents i a vegades s’encaren amb els gossos grans, no els tenen por. Però si els acostumes i els ensenyes es fan molt amics. Jo ara tinc ara un creuat de pastor alemany i amb el Yorkie juguen com bojos”.

20160122072636El Tango va a tot arreu amb la família. “Nosaltres sempre ens l’hem emportat a la neu, a la platja, a la muntanya, al riu... allà on va el propietari allà van ells. Són el “tot terreny” petit. A vegades passen una mica de fred a l’hivern, sobretot si els talles el pèl, ja que per a ells és una protecció contra el fred, però de seguida s’adapten a qualsevol ambient”.

Pèl llarg, fi i sedós

Per a la Patrícia hi ha dos aspectes de la higiene en els Yorkies als que cal fer especial atenció. D’una banda el carrall (sarro). “La formació de la placa bacteriana es pot veure greujada pel menjar casolà i els provoca la caiguda de les dents abans d’hora. Per això ja des de ben petits els hem d’acostumar al seu pinso, a una alimentació sana, i cuidar-los molt la boca amb algun producte, raspallar-la o donar-los ossos per les dents i, com a mínim a partir dels 4 anys, començar a fer neteges periòdicament”. D’altra banda, cal tenir una cura regular del seu pèl, ja que el tenen tan llarg i fi que sovint se’ls fan nusos. “Això suposa raspallar-lo diàriament i banyar-lo i tallar-li una mica cada mes o mes i mig”, aconsella la Patrícia.

La Marga, perruquera del Dispensari Veterinari de Rubí, és una experta en tallar aquesta raça. “El pel del Yorkshire és tan llarg que li arriba fins a terra i és tan fi que només rentant ja se li fan nusos. Cal pentinar-lo cada dia, al menys 10 minuts i millor amb pinta. Si s’utilitza la carda s’ha d’anar aixecant el pèl i començar des de dintre perquè no quedin els nusos a sota”, explica la Marga.

Aquí teniu un exemple de sessió de perruqueria amb un Yorkshire Terrier delnostre perruquer Oriol Blanquer:

A les perruqueries del Dispensari es té una especial cura. “Li posem una mascareta per nodrir el pèl i per evitar que agafi electricitat ja que és molt fi. També posem un producte per donar-li brillantor que deixa el pèl molt maco i molt fi”, comenta la Marga. “Cal anar-li tallant les puntes perquè no es facin onades i deixar les orelletes amb la punta pelada. A vegades també li posem un llaç a dalt del cap, estan més guapos, però els aguanta perquè no els caigui el serrell als ulls.”

 

La Marga fins i tot té un client al qual pentina per anar a concursos i desfilades. “El Peque és el Yorkshire d’una una clienta de fa molts anys. Sempre li repasso bé totes les puntes, arrodoneixo els peus, li pelo la panxeta, tallo la punta de les orelletes i li poso el llacet. L’any passat va guanyar un concurs i per Nadal el vaig pentinar perquè havia de fer de model en una desfilada de moda canina”.

Fitxa de raça Yorkshire Terrier

Mides

Alçada: uns 20 cm

Pes: Fins a 3,1 kg

Característiques

Cap petit i pla, ulls mitjans i foscos, orelles petites i erectes en forma de V. Cos compacte i fornit, elegant, peus rodons i ungles rectes. Cua de longitud mitjana que s’acostuma a taller, de color més fosc que la resta del cos.

Pelatge

Força llarg i lleonat a la zona del cap ,de color daurat intens. Fi i sedós i caient perfectament a ambdues parts del cos dividit per una ratlla que s’estén des del nas fins la punta de la cua. El pelatge del cos és blau acer obscur.

Caràcter

Vivaç, impulsiu i ple de vida, desbordant d’afecte però també valent, tossut i molt bordador. Viu perfectament en espais petits com pisos i apartaments però cal que faci exercici habitualment.

Categoria/es: 
Etiquetes: