Races: el Bodeguero andalús

A la família de la Marta Peña, ja són un més. La veterinària del Dispensari, que va tenir un fill el passat mes de novembre, ens explica en aquest article com va viure l’embaràs i l'arribada del bebè la seva gosseta Suri.

Aquesta simpàtica exemplar de Bodeguero andalús ja s’ha habituat a la nova situació i s’ha convertit en la protectora i amiga del bebè. Oriund d’Andalusia, s’anomena també Ratonero andalús.

És una raça amb un arrelat instint caçador que el va convertir en el guardià ideal de les bodegues d’aquesta regió per la seva efectiva persecució de ratolins. Originàriament prové d’un creuament entre petits terriers importats de companyies vinícoles britàniques al segle XIX, i de ratoners de la zona de Càdis.

La Marta va adoptar la Suri quan tenia dos anys. “Inicialment tenia moltes pors i problemes de comportament. Estava bloquejada i no volia sortir ni sabia fer les necessitats al carrer i amb molta paciència he aconseguit rehabilitar-la”.

“Van ser uns 2-3 mesos d’estar molt a sobre d’ella”, continua la veterinària. “Ho vem aconseguir amb estimulació positiva i premis. Poc a poc, amb paciència, escollint primer llocs tranquils on anar, s’ha anat acostumant i ara, que ja té sis anys, ja fa vida totalment normal. De fet, ara li encanta sortir al carrer”.

Els gossos d’aquesta raça acostumen a ser molt fàcils de portar. Comenta la Marta que “la Suri és molt simpàtica, afectuosa i juganera. És desperta, inquieta i, realment, és veritat que té instint caçador. La trec al carrer i sempre va buscant llangardaixos i qualsevol altre animaló per atrapar-los”.

Un gos tot terreny

El bodeguero andalús s’adapta a qualsevol entorn. La Marta té la custòdia compartida de la Suri amb els seus pares i tant viu a casa d’uns com dels altres.

“Entre setmana, com que la meva mare no treballa, normalment la té ella i els caps de setmana jo. La traiem a passejar unes quatre vegades al dia i intentem portar-la sovint a la muntanya, on s’ho passa molt bé buscant de tot”.

Al tenir el pel curt, n’hi ha prou amb banyar-la un cop al més. “Tot i que treu bastant de pel durant tot l’any, no és necessari raspallar-la cada dia i quan la banyem li retirem tot el pèl mort. Per la resta no necessita massa atencions més ni és propensa a patir cap malaltia”.

Instint maternal

Fa uns mesos la Suri va notar que a casa alguna cosa estava canviant. “Durant l’embaràs estava molt més protectora, més al meu costat”, comenta la Marta.

“De fet, hi ha estudis que demostren que els gossos poden detectar al cos humà diferents olors o feromones que els posen en alerta d’alguns canvis. Per exemple amb els diabètics hi ha gossos que poden arribar a detectar si baixa el nivell de glucosa i poden avisar el seu propietari. Sembla ser que en l’embaràs passa alguna cosa similar i pot ser el cas de la Suri perquè he notat que està més alerta, quan se m’apropa un desconegut o un altre gos”.

Per a la Marta, en canvi, tot va seguir igual a casa, ta,mbé amb l’arribada del bebè. “Hem continuat fent com sempre i, tot i que els primers dies estava més nerviosa, la gosseta ho porta bé. És molt sociable i no té cap problema. Li hem deixat que olori el nen perquè s’habituï a l’olor, però no hem fet cap canvi. La mimem molt, això sí, perquè no se senti deixada de banda i no ha haurà cap problema”

D’altra banda, la veterinària també recomana que si en algun cas es volguessin canviar els hàbits de la mascota amb l’arribada d’un nadó, cal anar-ho pautant abans del naixement perquè sinó li arribarà tot de cop i ho pot passar malament.

“Tenim unes feromones a la clínica aconsellables per aquells animals més susceptibles de que s’estressin i recomanem posar-n’hi uns dies abans perquè els relaxen i se senten més confortats”.

Pel que fa a la feina, la Marta va haver de deixar de treballar a mig embaràs. “Les embarassades hem de tenir molta precaució sobretot amb els gats perquè poden tenir la toxoplasmosi, un paràsit que eliminen per les femtes i que pot afectar a la salut del nadó. També cal evitar les radiografies i anar molt en compte amb els cops, l’aixecar pesos, o amb la manipulació d’agulles, ja que tot el que sigui un risc d’infecció en una embarassada és molt més greu”.

Fitxa tècnica

El bodeguero espanyol està classificat com a raça de gos petita.

Característiques

Pes: 7-8 kg

Alçada: 35-43 cm

Color: blanc amb taques negres, negre o marró

Complexió forta i musculada.

Cap i orelles triangulars. Cua erecta.

Pel curt i fort.

Caràcter

Nerviós, despert, tenaç, intel·ligent i de mirada expressiva. Caçador nat.