Els paràsits intestinals són uns microorganismes que no es veuen macroscòpicament) o uns macroorganismes que si es veuen macroscòpicament. Tenen forma de cuc rodons o plans i poden aparèixer en l’aparell digestiu de gossos i gats per l’ingesta de terra, femtes d’altres animals o aigües estancades.
Els paràsits intestinals s’alimenten de la succió de la sang i els nutrients i poden arribar a provocar danys interns a les nostres mascotes i fins i tot en humans. N’hi ha molts que són zoonosis, és a dir que es contagien també a les persones si no es detecten a temps mitjançant una analítica de la femta.

La Nèlida Ciurana és la biòloga del laboratori del Dispensari Veterinari del Vallès, ubicat a Rubí, a les dependències de l’hospital veterinari on, des de fa uns 15 anys s’encarrega del servei d’analítiques. Amb ella parlem d’una de les proves més habituals en la medicina veterinària, la detecció dels paràsits intestinals.
Quina tasca es realitza al laboratori?
Aquí el que fem és ajudar al veterinari a que pugui arribar a un diagnòstic. Que pugui saber què li passa a un animal i determini així el tractament d’una malaltia. Per això agafem mostres biològiques de sang, orina o femta i les analitzem.
Les més habituals són les analítiques de sang. L’hemogramaés una prova per la qual recomptem els glòbuls vermells, l’hemoglobina, l’hematòcrit per saber si té anèmia, infecció bacteriana o parasitària o la coagulació. També fem biogrames, proteïnogrames, hormones, cultius, anàlisis de femta, citologies…
Què són els paràsits intestinals
Mitjançant la femta analitzeu els paràsits intestinals. Què són?
Els paràsits intestinals són uns microorganismes que poden provocar diarrees, vòmits i malestar general. Si no es detecten a temps l’animal pot patir complicacions que afectin òrgans interns com el fetge o els pulmons.
Son més freqüents en cadells?
Sí, ja que als petitons els agrada jugar amb altres gossos o gats, els llepen i s’encomanen més fàcilment. També perque el seu sistema inmunitari amb poques defenses no està prou desenvolupat, i per tant és més fàcil contraure qualsevol tipus de malaltia. Però també es donen en animals adults.
La detecció dels paràsits intestinals

Com podem detectar si la nostra mascota té paràsits intestinals?
N’hi ha alguns que es poden veure directament, però n’hi ha d’altres que només els podem detectar amb una prova especial i a través del microscopi. Si l’animal té diarrees, vomita o perd pes el millor que pot fer el seu amo és portar-lo al veterinari perquè l’examinin i determini si cal fer la prova per detectar paràsits intestinals.
En què consisteix aquesta analítica?
El veterinari li donarà uns potets per recollir les femtes de la mascota. És molt important que se n’agafin tres mostres de tres dies diferents, perquè al microscopi el que es veu són els ous dels paràsits i n’hi ha que no treuen els ous cada dia. Així, si en els tres dies no es detecta cap ou ni cap paràsit, l’animal estarà net.
I un cop recollides les femtes?
Aquí al laboratori fem el que s’anomena un anàlisi cropològic. Per a realitzar-lo s’utilitza un líquid que té una densitat superior a la dels ous i permet que l’ou que es troba a la femta suri. Passat un cert temps ho analitzem al microscopi i així podem determinar també de quina espècie de paràsit intestinal es tracta. Així podrem donar-li a l’animal el tractament adequat per aquest tipus de paràsit. Cada paràsit necessita un tractamet especial.
Tipus de paràsits intestinals

N’hi ha de diferents tipus?
Sí. La majoria provoquen diarrees però alguns poden migrar a altres òrgans. D’altres són de més fàcil contagi amb els humans i uns altres provoquen disfuncions a l’intestí. Per això és important determinar la tipologia.
Es poden encomanar als humans?
Segons quin tipus sí. Sobretot cal vigilar si hi ha nens petits a casa que juguen amb la mascota i la toquen. Per això també és molt important la prevenció.
Com podem prevenir-los?
Sobretot cal tenir molta higiene a casa, evitar el contacte amb les femtes d’altres animals i evitar beure aigües estancades. També la millor forma de prevenir els paràsits intestinals és la desparasitació amb pastilles o xarops, que aconsellem dur a terme quatre cops l’any.