Medicina preventiva veterinària

Conèixer els pacients és un dels aspectes més importants de la tasca d’un veterinari. Per això, malgrat l’absència de patologies, recomanem visites regulars al veterinari durant les quals, a més de posar al dia les mascotes pel que fa a la vacunació, realitzem una exploració de l'animal i fem un seguiment del seu estat general de salut. La més important és la primera visita, tant si es tracta d’un cadell com d’un adult que s’incorpora al Dispensari com a pacient. Durant aquesta sessió els nostres veterinaris han de treure la màxima informació, fer una valoració i donar -o canviar si és necessari- les pautes i hàbits a seguir en endavant.

IMG_3302La Patrícia Pujol és veterinària. Després de treballar en un hospital de Vic, fa vuit mesos es va incorporar a l’equip del Dispensari Veterinari del Vallès, on la seva jornada es desenvolupa entre el centre de Barberà i l’hospital de Rubí. La seva especialitat és la medicina interna. “És el que més m’agrada, diagnosticar les patologies de gossos i gats, decidir com enfocar-les i tractar-les”.

La medicina interna ho inclou gairebé tot, i es fonamenta en la realització de visites exhaustives per conèixer el pacient, esbrinar què li passa, determinar si calen radiografies o altres proves, portar un control del pes i les vacunes i realitzar un seguiment periòdic. “A partir de la visita base veiem què hi ha i decidim quines proves podem fer, cap a on ens poden portar i com tractarem una determinada malaltia. Aquestes consultes inclouen també les revisions de cirurgies”.

La primera visita

La Candela ha vingut a posar-se la última vacunaPart de la feina de la Patrícia com a especialista en medicina interna és realitzar la visita de valoració als animals que es visiten per primera vegada. Consisteix en un reconeixement a fons de tots els aspectes relacionats amb la salut, des de les constants vitals fins a l’alimentació, higiene i hàbits de vida.

Es tracta de veure que tot estigui correcte”, explica la veterinària, “de saber quins hàbits té l’animal, què menja si està desparasitat o no, com segueix amb les vacunes, revisar les orelles, la boca, les ungles. És molt important que ens expliquin una mica les seves rutines per tal de poder enfocar si necessitarien alguna alimentació específica o un canvi d’hàbits o si cal realitzar una prova mèdica segons alguna simptomatologia que hagin observat. També es pesen i s’omple una cartilla de pes per poder anar seguint la seva evolució”.

Amb totes aquestes dades s’elabora un historial. En definitiva la primera visita permet els veterinaris conèixer l’animal, comprovar que tot estigui correcte i si cal prendre mesures, i educar el propietari sobre hàbits que pot dur a terme per millorar la qualitat de vida de la seva mascota

Boca Sana

El veterinari aprofita també les visites per donar pautes d’alimentació i higiene de l’animal i recordar en tot moment la importància del manteniment d'una boca sana en les mascotes per tal d'evitar afeccions més greus.

En aquest vídeo la Patrícia us dona pautes d’higiene buco dental veterinària:

Etiquetes: