Gossos a l’estiu, com apaivagar els efectes de la calor?

Entrevista a la veterinària Ilaria Zanoni

Respiren de manera més accelerada i sorollosa, els trobem més aixafats, han perdut la gana, tenen problemes a la pell... les vostres mascotes no estan malaltes, només són víctimes dels efectes de la calor. Davant l’arribada imminent de l’estiu astronòmic, en aquesta entrevista la doctora Ilaria Zanoni del Dispensari Veterinari del Vallès, us parla de com afecta la calor als animals, especialment als gossos, i us dona consells per evitar efectes perjudicials per a la seva salut.

La calor afecta a tots els gossos per igual?

IMG_2331No. Hi ha races més sensibles, per exemple la raça braquiocefàlica (buldog anglès, francès, bòxer, etc…) que té més dificultat per eliminar la calor ja que acostuma a tenir més problemes respiratoris. També hi ha animals que per la seva constitució poden patir més com són els gossos amb cardiopaties, dificultats respiratòries, els que tenen la pressió arterial descompensada i que per tant estan més predisposats a una lipotímia, els de pell i pèl clars... Amb tots aquests cal tenir una major cura.

Com els afecta la calor?

file5921344875904El gos no sua habitualment com ho fem les persones i la seva manera d’eliminar l’excés de calor és mitjançant la respiració. Per això, si té problemes respiratoris està més predisposat a una sèrie de patologies com que els pugi la temperatura més del normal fins a arribar al que habitualment anomenem un “cop de calor” una situació força seriosa que podria arribar a ser mortal perquè els gossos no tenen la mateixa capacitat que nosaltres de regular la temperatura corporal.

Altres patologies més lleus que pot donar la calor són problemes de pell. Especialment en aquells que ja els pateixen habitualment a l’estiu se’ls s’aguditzen per la temperatura i la humitat més elevades que predisposen al sobrecreixement bacterià a la pell i a la dermatitis. A més, el sol pot provocar cremades en els animals de races més clares, i amb la calor també es reprodueixen molt més les puces i paparres fet que incideix en problemes dermatològics.

Com hem d’actuar quan davant aquestes temperatures tan altes?

IMG_6118Doncs cal evitar sortir en hores punta i treure’ls al matí aviat i cap al vespre. Circular per zones ombrívoles, remullar-los amb aigua si és necessari per baixar una mica la temperatura, evitar un exercici excessiu com portar-lo lligat a la bicicleta i, si son gossos que viuen a l’exterior, vigilar que tinguin sempre aigua a la seva disposició i que tinguin una zona amb ombra on puguin estar-se.

Pot ajudar si els rasurem bé el pèl?

Amb la calor els gossos perden més pèl i és normal pensar que si els rasurem estaran més frescos i no els caurà tant, però això depèn de la raça. Hi ha gossos molt sensibles, sobretot els de raça clara i se’ls talla el pèl molt curt deixa exposada la pell al sol i podrien cremar-se. Per a ells el pèl és també una protecció. A aquests animals s’aconsella posar-los cremes de protecció solar -n’hi ha de veterinàries- abans de treure’l a passejar, a les parts més sensibles com pot ser el pont nassal o l’interior del pavelló auricular.

I fora de casa?

També cal prendre certes precaucions: si el deixem fora d’una botiga hem d’assegurar-nos que estigui a l’ombra, sobretot si ha de passar molta estona; o si anem a dinar a fora haurem d’esbrinar si hi ha un espai perquè s’hi estigui el gos. Cal tenir en compte que un dels principals perills és deixar-lo al cotxe, perquè a dins la temperatura puja moltíssim tot i deixant la finestra oberta. Una despistada de 5 minuts, sobretot en aquestes races problemàtiques, pot tenir conseqüències molt greus.

Quins consells donaries par anar a la platja amb gossos?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAPrimer cal que us assegureu que heu escollit una platja on estan permesos els gossos. Un cop allà buscar un racó que sigui el més fresc possible, portar una ombrel·la, donar-li aigua, anar-lo remullant sovint, i posar-li protecció solar. Quan torneu a casa, si s’ha banyat, s’aconsella esbaldir-lo només amb aigua per eliminar les restes d’aigua i sorra, perquè la sal pot donar picors si són animals de pell sensible. El xampú no és necessari posar-li cada vegada perquè elimina també el greix natural que és una protecció pel gos. En races amb problemes de pell recomanem assecar-los bé per evitar la humitat que amb la calor pot provocar dermatitis.

Tingueu en compte que cada animal és diferent, n’hi ha que estan predisposats a tenir otitis i els pot ser perjudicial banyar-se perquè els pot entrar aigua. Cal tenir en compte també les seves preferències. Hi ha d’altres que no gaudeixen gens a la platja perquè no els agrada banyar-se i per estar bufant sota l’ombrel·la és millor que es quedin a casa.

Com ens hem de comportar si anem a la muntanya?

Allà acostuma a ser més fresquet i hi ha més zones d’ombra, però si feu excursions recordeu de portar aigua, remulleu-los de tant en tant, i sobretot controleu l’animal perquè n’hi ha que no tenen límit i si nosaltres fem 10 Km ells en fan 40. Eviteu sortir a les hores punta i vigileu que l’activitat física sigui moderada.

A vegades córrer per la muntanya els provoca problemes als “coixinets”, a la planta del peu, si són gossos que no hi van gaire sovint. S’hi poden fer fins i tot ferides de tant caminar en un terreny pedregós i si són gossos de ciutat no estan acostumats i se’ls poden inflamar. Per evitar-ho hi ha cremes que els fan una crosta protectora.

Algun consell per a gats o altra mena de mascotes?

Els gats generalment no surten tant i normalment ja tenim les cases condicionades o ventilades per aconseguir una temperatura suportable Ells mateixos ja buscaran un lloc fresc. Si els teniu en una terrassa o balcó, mireu que hi hagi un espai d’ombra o deixeu-los la porta oberta perquè puguin entrar i sortir.

No us espanteu si no tenen gana: A l’hivern els animals han de menjar més per produir més energia que els doni calor corporal. A l’estiu, com que no tenen aquesta despesa d’energia, no necessiten menjar tant. A més la calor els pot aixafar i fer perdre una mica la gana. Respecte a ocells, rosegadors o rèptils, tingueu sentit comú, poseu-los a l’ombra, que estiguin ventilats i vigileu amb els aires condicionats!