Gat persa. Una raça faldillera i casolana

Llegeix aquesta entrada en castellà: Gato persa. Una raza casera y faldera

Procedent de l’antiga Pèrsia, -avui Iran- el gat persa va ser introduït a Europa cap a l’edat mitjana. Els diversos creuaments soferts al llarg del temps han donat lloc a les més de 200 varietats que es coneixen actualment.

El gat persa és un dels felins més populars. De port aristocràtic, va ser molt apreciat ja a les corts europees dels segles XVIII i XIX. Encara avui és mascota de molts famosos i el trobem al cinema, en el paper de Mr. Tinkles a “Como perros y gatos” o interpretant al gat de la família de Stuart Little.

El gat persa casolà

La nostra veterinària del Dispensari Veterinari de Cerdanyola, la Meritxell Soldevila, és una enamorada d’aquesta raça. El seu Panxo és un creuat de gat persa i europeu, de color beix. “Són encantadors, uns gats molt tranquils, poc actius i que dormen molt, un gat per estar dins de casa”.

Per a la Meritxell és una de les mascotes més fàcils per conviure-hi. “És molt agraït si li dones la seva dosi de carícies i festetes, un espai net per fer les seves necessitats, un lloc on rascar i dormir, i  si li mantens l’aigua i el menjar sempre a punt”.

Sociable, pacífic, mai agressiu, dolç i afectuós, el gat persa té molt afecte pel seu amo. A vegades es mostra distant amb els estranys però els accepta sense desconfiança. S’acostuma perfectament a viure amb altres gats, amb gossos i amb nens, pels quals es deixa mimar i acariciar encantat.

Un gat tranquil i sociable

La Montse Pujolà, clienta del Dispensari, sempre ha tingut un gat  persa. Primer van ser dos de pel llarg, el Ninu i el Chicho, aquest últim un magnífic exemplar de persa chinchilla blanc. Ara té dos perses exòtics de pèl curt, el Vito i el Juli, i està encantada amb ells.

Són molt tranquils i molt sociables, tant amb la gent com amb el gos que viu amb nosaltres, un bulldog francès. Hi conviuen la mar de bé i entre ells també es porten molt bé. Al principi va ser una mica complicat integrar-los ja que quan el Juli va arribar, el Vito ja s’havia fet seva la casa, però poc a poc es van anar aclimatant i, com que tots dos tenien ganes de jugar, es van anar apropant. Ara són inseparables. Juguen, dormen junts i són molt afectuosos l’un amb l’altre, es llepen i netegen les potetes i les orelles mútuament”.

Gat faldiller

Els agrada tant tenir companyia que la Montse quan ha de marxar a vegades els posa la tele perquè se sentin acompanyats. “Són gats “faldillers”, si estàs al sofà s’asseuen al teu costat i els agrada molt que els acariciïn. Són feliços així, sense sortir de casa i campant pel pis”.

Malgrat que és el gat ideal per tenir dins d’un pis, cal estimular-lo una mica perquè realitzi activitat física. La Meritxell aconsella “que tingui un rascador per distreure’s i zones per enfilar-se, perquè sinó es pot passar el dia dormisquejant o llargues estones encantat mirant per la finestra”.

El gat persa, net i polit

El gat persa és exageradament net, tant a dins de casa, on gairebé mai deixa cap rastre, com amb si mateix. Als de la Montse “els agrada la sorra molt neta, excessivament. Jo els poso la conglomerada, similar a la sorra de platja, que permet recollir els excrements fàcilment amb una pala i queda neta sense deixar olor. Els hi poso dues caixetes amb sorra perquè en tinguin sempre una de neta”.

Un dels millors moments per compartir amb el gat persa és quan ens ocupem de la seva higiene. “L’allargada dels pèls afavoreix la formació ràpida de nusos, però si el raspalleu cada dia es deixa fer encantat, com una moixaina més. Així evitem els embolics més forts que requereixen estrebades per desenredar ”, explica la Meritxell. “Si se li manté el pelatge en bones condicions, jo recomano tallar-li el pèl només a l’estiu perquè els dona molta calor i a més és l’època de la muda”.

Ulls, el punt feble

Necessiten atencions”, coincideix la Montse, “raspallar-los bé, tallar-los les ungles, rentar-los els ulls i banyar-los cada dos mesos. El primer que vaig tenir, el Ninu, com que me’l van donar quan tenia un any, no estava acostumat a banyar-se. Amb els altres ja vam fer-ho des de petits i també tallar-los les ungles i netejar-los les orelles i els ulls”.

Gat persaEl punt dèbil del gat persa són els ulls. “Li llagrimegen constantment, sobretot si són molt xatos i se’ls han de netejar amb suero fisiològic perquè no se’ls facin ferides o tinguin conjuntivitis”, explica la Meritxell. Per a la Montse és un moment molt gratificant quan els neteja ja que “es deixen fer, de fet els agrada molt perquè se senten millor. Però també perquè, si es fa amb delicadesa, no deixa de ser com si la mare els estigués llepant”.

Alimentació específica

Gat persaÉs fonamental controlar l’alimentació del gat persa, ja que com que la seva activitat física és mínima poden patir problemes de sobrepès  . Per això el més indicat és donar-li el pinso equilibrat de gamma alta que trobareu a les nostres botigues veterinàries. És especial per a aquesta raça, ja que conté olis, greixos naturals i vitamines adequades per al bon manteniment del pelatge. També inclou altres additius naturals que faciliten la digestió i ajuden a eliminar de l’estómac les boles de pèl que es puguin empassar.

Jo habitualment li dono el pinso de gat esterilitzat ja que és el seu cas”, comenta la Meritxell, “però si a l’estiu li cau més el pèl i fa més bola li dono el de persa o el pinso per a gats de pèl llarg. Com que es renten tant, a l’època de la muda se n’empassen més. Sinó també se li pot donar un suplement de malta que ajuda a fer la digestió”.

Per a més informació:  Atencions i nutrició natural en els gats i Entrevista a Meritxell Soldevila sobre els gats

FITXA DE RAÇA: EL GAT PERSA

Mida: Mitjà o gran

Pes: de 3,5 a 7 Kg

Característiques:

Crani ample i rodó, pòmuls forts i prominents, nas curt, ample i arremangat.

Orelles de punta arrodonida i molt separades.

Cos massís i de musculatura ferma, coll curt, fort i musculat. Pit ample i profund, esquena i abdomen curts.

Potes curtes, fortes i rectes i peus amples i rodons. Cua curta i proporcionada amb la resta del cos.

Pelatge dens, sedós i llarg a tot el cos

Caràcter:

Gat molt plàcid i tranquil. Flegmàtic i sedentari, es contenta perfectament vivint dins d’un pis.

Categoria/es: 
Etiquetes: