Fes que la teva mascota perdi la por als petards

La nit de Sant Joan és per a molts gossos, i també per als seus amos, una de les pitjors nits de l'any. És el teu cas? La teva mascota s'espanta de forma incontrolada, s'amaga per casa o fuig desorientada sense rumb?

Es tracta d'una reacció normal en la meitat dels gossos. Això sí, cal estar alerta. Si el teu animal de companyia pateix en excés amb el soroll i passa per episodis de pànic que es repeteixen, hauràs de posar-hi remei com més aviat millor. Prevenir és clau en aquests casos perquè els resultats no són immediats.

Al Dispensari Veterinari del Vallès som conscients que el soroll de petards i focs d'artifici representa una amenaça per a molts animals de companyia. Estem al teu costat per ajudar-te a solucionar aquest problema i reduir la por de la teva mascota en aquestes circumstàncies. Quan l’angoixa arriba a esdevenir una fòbia, és quan ens hem de preocupar perquè la salut de la teva mascota es pot veure seriosament afectada.

Per què té por als petards la teva mascota?


Aquesta por irracional pot estar relacionada amb la raça. Les més tímides acostumen a ser més espantadisses mentre que els gossos de caça, per exemple, estan acostumats a sorolls forts per detonació d'escopeta.

També el fet d'haver estat un animal massa protegit pels seus amos o d'haver tingut problemes de socialització poden ser altres factors determinants.

Reaccions del gos davant del soroll intens

És important vigilar el comportament de la mascota per saber fins a quin punt arriba el seu pànic als petards. Encara que la por sigui lleu al principi, probablement anirà en augment progressivament.
Alguns dels símptomes més comuns en els gossos, i també en els felins, són angoixa, nerviosisme, tremolors, sacsejades, vòmits o acceleració del ritme cardíac. És probable que s'amaguin espantats en algun lloc de casa sense fer-nos cas. També és habitual que intentin escapar de forma descontrolada i desorientada, una reacció perillosa.

Tranquilitza la teva mascota

Mima i calma la teva mascota. T'ho agrairà, especialment, en aquesta situació. Si et mostres tranquil ella també ho estarà. Contràriament, si et deixes portar pels nervis tu també, el seu comportament empitjorarà.

Dedica-li temps i, amb paciència es possible que aconsegueixis que que disminueixi la seva por. Mantén-te al seu costat perquè no és convenient deixar-la sola davant d'un atac de pànic. Evita renyar-la i castigar-la, ja que només aconseguiràs que el seu neguit augmenti.

Fes que la teva mascota se senti segura a casa

És important que el teu animal de companyia s'acostumi als sorolls, per això convé tenir la música o la televisió encesa, ja que també servirà per amortir l'estrèpit. Amb les finestres i portes tancades, intenta mantenir-lo distret perquè estigui centrat i disminueixi el seu nerviosisme.

Recorda que buscarà el seu lloc a casa, allà on se senti segur. Només, hauràs d'acompanyar-lo per demostrar-li que no està sol, però no convé acariciar-lo ni agafar-lo en braços perquè aquesta reacció ajudarà a què s'espanti encara més.

Crea-li una zona de seguretat 

Pot ser un lloc fosc, no gaire gran, com una caixa de cartró o un transportin. Posa-li a dins els seus objectes preferits: una toballola o drap que faci servir habitualment per dormir, menjar, joguines… Intenta aïllar-lo del soroll amb mantes i finestres tancades. Acostuma la mascota a estar-s’hi amb recompenses positives com llaminadures o joguines, però sobretot no la forcis mai a entrar-hi.
El dia de la revetlla, porta-la a fer exercici, així estarà cansada i tindrà ganes de dormir.

Consulta el nostres veterinaris

Al Dispensari Veterinari del Vallès t'assessorem perquè sàpigues com actuar si el teu animal de companyia té atacs de pànic causats pel soroll de petards. T'oferim un tractament per reduir la por i t'ajudem a determinar-ne el nivell.

Reduir la por als petards de la teva mascota és a les teves mans. Vine a veure'ns, o si ho prefereixes, posa't en contacte amb nosaltres aquí.

Categoria/es: 
Etiquetes: