Estones de tardor al parc

Entrem a la tardor, els dies s’escurcen, comença a fer més fresca i ve més de gust quedar-nos a casa amb la nostra mascota o optar per un passeig curt pels carrers del barri perquè faci les seves necessitats. Però els experts del Dispensari Veterinari del Vallès sempre adverteixen de la importància que els animals de companyia –especialment els gossos- no deixin mai de fer exercici. Pels nostres voltants disposem d’un entorn privilegiat de zona verda i parcs naturals protegits per a sortides molt agradables de cap de setmana, però per al dia a dia, quan no disposem de massa temps, val la pena acostumar-los a un passeig diari pels parcs urbans, els pulmons verds de les nostres ciutats.

australian-shepherd-780894_1280Els parcs es tornen preciosos a la tardor, coberts per catifes de fulles de totes les tonalitats que faran les delícies dels gossos més juganers. Des dels ajuntaments es posa especial cura en tenir-los sempre en bones condicions, acostumen a estar molt nets i disposen de tota mena de serveis i distraccions, alguns amb espais reservats només per a gossos on els podreu deixar deslligats i on trobaran també bons amics i companys de joc. Al nostre blog us en proposem alguns que teniu ben a prop de casa vostra, en aquest primer post de la sèrie a Rubí, Sant Cugat del Vallès i a Montcada i Reixac. Gaudiu-los!

Zones d’esbarjo tipificades a Rubí

zones-esbarjo-gossos-rubiA Rubí, els espais verds urbans destinats als gossos es divideixen en tres grups (vegeu plànol): zones d’esbarjo tancades sense limitació horària on es poden portar els animals sense lligar a qualsevol hora del dia (color verd); zones d’esbarjo obertes amb restricció horària per a l’estiu –de 21 a 10 h- i hivern –de 20 a 10 h-(color vermell); i zones d’esbarjo, més allunyades del nucli urbà, on s’han establert uns horaris ampliats a l’estiu -de 20 a 10 h- i a l’hivern –de 17 a 10 h- (color blau). Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

Entre les zones d’esbarjo corresponents al primer grup hi trobem els carrers Lepant, Mallorca, Escardívol, Topazi, Antoni Sedó i la C1413 amb carretera de Terrassa, el Parc de la Serreta i el Parc de la Pau i la Natura, al barri del 25 de setembre, que disposa d’una zona de pipican.

De les del segon grup hi tenim l’avinguda de les Olimpíades, l’avinguda Castellbisbal, la plaça de Pep Rovira, el carrer Luxemburg i el bosc de Can Oriol, una arbreda enjardinada amb impressionants exemplars de roures, alzines i pins.

Entre les del tercer grup s’hi inclouen una part del parc de Can Oriol, el carrer Santander i el torrent dels Alous. Si disposeu de més temps, en aquest enllaç hi trobareu un itinerari que us portarà per aquestes dues zones amb limitació horària ampliada.

Socialització d’animals a Sant Cugat del Vallès

678X550DORS PARC (Convertido)-3

En aquesta localitat vallesana, l’Ajuntament ha creat tres espais de socialització per a animals domèstics on se’ls pot fer córrer i jugar: el parc Víctor Català (de 1.100 m2), el de la Pollancreda (de 2.400 m2) i el de Can Vernet, (de 3.036 m2).

Els espais de socialització per a animals en aquests parcs disposen d’una zona controlada de deposició d’excrements, estris per recollir-los, bancs, un abeurador per als gossos, una zona d’esbarjo per als gossos, espais d’ombra, cartells informatius i diversos punts d’il·luminació. Els gossos poden anar deslligats a dins del recinte tancat, però cal portar-los lligats fins a la porta.

El parc de Víctor Català, situat entre el carrer Víctor Català i l’avinguda de can Graells (just a sobre del túnel de la Ronda Nord) és el més nou dels tres i els arbres, encara joves, fan poca ombra. Compta també amb una gran esplanada per practicar esport, zona d’esbarjo infantil i pistes de bàsquet.

El parc de la Pollancreda on hi abunden els pollancres, a més d’altres espècies, és travessat per la riera de Sant Cugat a Cerdanyola i té una extensió de 1362 m2. A banda de la zona per a gossos hi trobareu una àrea de jocs infantils habitualment plena de gom a gom.

El Parc Can Vernet, d’uns 1000 m², deu el seu nom al pont del segle XIV que formava part del traçat de la mina d’aigua procedent de la zona de Can Vulpalleres. Disposa de desnivells, gespa, zones d’ombra i fonts per hidratar els animals, a més d’un espai de jocs infantils i camins de paviment per a ciclistes. La humitat de l’entorn de la riera explica l’existència d’arbres de dimensions considerables.

Si voleu passejar amb el vostre gos lligat, però la ciutat compta amb d’altres espais verds que podeu trobar en aquest enllaç. A més, entre les 25 propostes que podran votar els santcugatencs per decidir el destí dels 2 milions d’euros dels pressupostos participatius s’hi inclouen espais d'esbarjo per a gossos.

Un projecte incipient a Montcada i Reixac

golden-retriever-1459614_1280Als parcs de Montcada i Reixac encara no s’ha destinat cap espai concret d’esbarjo per a gossos, tot i que l’ajuntament s’ho està plantejant donat l’increment de mascotes registrades a la localitat i les peticions rebudes per part dels veïns. “El projecte es troba encara en una fase molt inicial”, informa l’inspector de Salut Pública de la localitat, Claudio Marcos, “estem valorant l’elecció entre dues zones on hi voldríem ubicar també un espai d’agility i un punt provisional per al control de comunitats de gats”.

Mentre, però, la normativa de la via pública obliga a portar lligats els gossos en tots aquelles zones verdes i en els parcs qualificats com a urbans, a diferència dels parcs forestals on encara no està regulada aquesta qüestió i, per tant, queda a criteri del propietari portar-lo deslligat si considera que no causarà cap molèstia a ningú.

En aquest sentit, ben a prop del Dispensari Veterinari del Vallès, hi teniu dos espais verds urbans on us podreu moure amb els vostres gossos sempre que els porteu lligats. El petit parc del Turó blau, està situat al bell mig del barri i hi trobareu sempre molta concurrència, ja que disposa d’equipaments esportius i s’hi troba ubicat el centre cívic Can Cuiàs.

La segona opció és el parc de Can Cuiàs, porta d’entrada a Collserola i un dels espais més concorreguts per aquells que passegen la seva mascota. Es tracta d’una gran zona verda de 22,53 ha. d’extensió que disposa de diverses àrees de lleure amb bancs i taules per al descans i àpats a l’aire lliure i itineraris senyalitzats per a ciclistes. Per a passejades llargues, podeu prendre el camí principal de 2,5 km que volteja tot el parc. En aquest espai verd, urbà però al límit de ser qualificat com a forestal, cal portar els animals lligats, tot i que a les zones més apartades on no hi hagi ningú podreu deixar-lo anar perquè corretegi una estoneta.

Bona passejada!