És aconsellable esterilitzar la nostra mascota?

Per Sonsoles Pons

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUna de les preguntes més freqüents a les consultes del Dispensari Veterinari del Vallès, és si és aconsellable esterilitzar la nostra mascota. En aquest post us expliquem les recomanacions dels nostres veterinaris especialistes.

Esterilització en femelles

Aconsellem esterilitzar a totes gosses o gates que no es vulgui fer criar, ja que d’aquesta manera reduïm considerablement el risc de patir problemes del aparell reproductor, com piometra, endometritis, càncer d’úter, quists o problemes de les glàndules mamàries com pseudogestacions o tumors de mama.

Esterilització en mascles

En gossos i gats mascles aconsellem també la castració o esterilització. Així, per una banda, evitem greus problemes hormonals relacionats amb les hormones sexuals, com la hiperplasia prostàtica benigna, els tumors de pròstata o la orquitis. Per l’altra banda, evitem importants alteracions de la conducta com agressivitat intersexual, marcatge urinari o escapismes.

Procediment

Hi ha diferents tècniques d’esterilització, però al Dispensari Veterinari del Vallès rempre recomanem l’esterilització quirúrgica. Aquest tractament presenta molt menys efectes secundaris que la l'esterilització química, però és irreversible.

Recomanem dur a terme la intervenció quan abans millor, ja que està científicament demostrat que quan més aviat s'esterilitza – ja sigui femella o mascle- menys risc hi ha de patir malalties relacionades amb les hormones sexuals i es redueix la probabilitat d’adquirir conductes negatives provocades per desajustos hormonals. El més aconsellable és esterilitzar entre els 8 o 9 mesos i els 2 anys.

Efectes secundaris

L’únic problema que pot sorgir arrel de l’esterilització és l’augment de pes, doncs la castració pot provocar un canvi en el metabolisme de l’animal. També és cert, que quan abans s’intervingui, menys risc hi ha de que la mascota tingui sobrepès. De totes maneres, actualment, el sobrepès no és un problema sense solució. Els veterinaris tenim moltes solucions per tal de prevenir que les nostres mascotes s’engreixin i ,si ha ho han fet, que perdin pes.

Així doncs, i donat el benefici de l'esterilització per al benestar de les vostres mascotes, el Dispensari Veterinari del Vallès col·labora amb una campanya d‘esterilització mitjançant la qual durant els mesos de febrer, marc i abril realitzem la intervenció a un preu molt més econòmic.

Poseu-vos en contacte amb les nostres clíniques i us informarem: http://www.dispensariveterinari.com/web/les-cliniques

Etiquetes: