Entrevista a Daniel Ripollès oftalmòleg veterinari

El Dr. Daniel Ripollès és llicenciat en veterinària i diplomat en patologia i cirurgia ocular. Des de l’any 2001 es dedica exclusivament a l’oftalmologia en animals, especialitat en la qual col·labora habitualment amb el Dispensari Veterinari del Vallès. En aquest post ens en parla i ens mostra com du a terme una operació de cataractes a un gos, el Yako. L’ha ajudat en Toni Crespo, l’expert veterinari de l’hospital de Rubí, que s’ha encarregat de controlar el procés de l’anestèsia.

Quin és l’àmbit d’actuació de l’oftalmologia veterinària?

dani-ripolles-web-1Doncs per resumir-ho ràpidament, detectem de manera precoç qualsevol tipus d'alteració ocular en els animals per tal d'establir un diagnòstic ràpid i encertat i prescriure i aplicar el tractament més adequat.

Quina formació has hagut de seguir per especialitzar-te en oftalmologia?

Vaig fer la carrera de veterinària, però aleshores l’oftalmologia com a residència no existia aquí a Espanya, malgrat que en altres països europeus sí. El que hi havia era un màster o posgrau d’especialitat que es feia a la Universitat Autònoma. El vaig estudiar i després bàsicament m’he hagut de formar fent cursos aquí i allà. Actualment ja es pot fer l’especialitat, també a l’autònoma.

Perquè vas escollir l’oftalmologia?

Principalment perquè se’m dona bé treballar amb coses petites i perquè els ulls dels gossos són un òrgan que crida molt l’atenció, és el primer que veus quan mires un gos, els seus ulls.

Quins animals tractes habitualment?

Bàsicament gossos i gats. A vegades també exòtics, sobretot conills, i algun lloro. Ah! i també cavalls.

Creus que l’equipament que disposem al Dispensari per a casos d’oftalmologia és l’adequat?

Sí, aquí hi tinc tot l’equipament necessari per a operacions delicades: aparells d’exploració, microscopi quirúrgic amb augments, facoemulsificador i aparell per a tota mena d’anestèsies. I és que per a determinats tipus de cirurgies, com les cataractes, necessitem una anestèsia molt especial que només es pot aplicar amb determinats aparells que no es troben en qualsevol clínica.

Quines són les patologies oculars més comunes que tractes al Dispensari veterinari?

dani-ripolles-web-2Normalment el que faig més són casos que surten de l’habitual: úlceres que no curen, cops i traumatismes importants... En general patologies més greus que les que veu el veterinari habitualment.

Quines atencions cal que tinguem per mantenir en el millor estat de salut els ulls i la visió de les nostres mascotes?

El més important és que se n’assabentin bé de quina raça estan comprant perquè això és bàsic. La majoria de les dolències oculars que tenim són amb gossos Bulldog francès o Bulldog anglès, gossos de morro xato que tenen molts problemes, tant genètics com per la raça.

Un altre consell és que, davant de qualsevol malestar oftalmològic, consultin de seguida el veterinari i no esperin, ja que la dolència pot evolucionar molt ràpidament i agreujar-se.

I com podem identificar aquests problemes oculars o dificultats de visió en les nostres mascotes que ens permetin dur-la al veterinari quan abans millor?

Doncs cal estar atents, per exemple un ull més tancat del normal, més vermell, signes de dolor o una taca a l’ull que vegin que no és normal, per exemple.

Com podem ajudar la nostra mascota amb dolències oculars a tenir la millor qualitat de vida?

Moltes patologies en els gossos són cròniques com per exemple la manca de llàgrima o malalties associades a processos inflamatoris o a la seva raça. En aquests casos cal anar controlant periòdicament i no cansar-se, perquè a vegades passa el temps, ho deixes córrer i recau. I aleshores és molt més difícil recuperar-lo.

Cirurgia de cataractes per facoemulsificació

dani-ripolles-web-3Avui el Dr. Ripollès, opera de cataractes el Yako, un gos pacient habitual del Dispensari. Té els dos ulls afectats i no sembla que es tracti d’una patologia fruit de l’edat, sinó més aviat de tipus genètic, ja que només té 6 anys. Té cataractes als dos ulls, així que el Dani primer li fa un ull i després l’altre. «Es creu que la cataracta és una afectació més habitual en gossos senior, però n’hi ha un tipus que és hereditària i afecta també a gossos joves, fins i tot a cadellets», explica el veterinari. «En aquests casos, quan abans s’operi millor perquè com més grans són els animals més dura i forta és la cataracta».

Per a l’operació s’ha preparat el quiròfan i l’instrumental que es necessitarà: un facoemulsificador, un microscopi quirúrgic amb augments i l’aparell d’anestèsia. «Bàsicament consisteix en operar un cristal·lí que està opac, en blanc, amb el facoemulsificador que és un aparell que et manté unes pressions constants i dissol la cataracta mentre aspira», descriu el Dr. Ripollès. L’aparell va emetent diversos sons segons l’acció que realitza. «S’opera també d’oïda, pel tipus de soroll saps si està aspirant o si injecta líquid».

dani-ripolles-web-4«Un cop aspirat el cristal·lí que està malament, s’introdueix una lent intraocular artificial, especial per a gossos. S’injecta amb un cartutx que serveix per introduir-la dins de l’ull, per tal de substituir la lent que estava malament per una lent artificial. S’introdueix replegada i es desplega a dintre de l’ull. Un cop acabat es tanca la incisió mitjançant una sutura de còrnia».

Mentre es du a terme la intervenció, el Dr. Crespo controla permanentment l’anestèsia i no treu els ulls del damunt de l’aparell. «Amb aquesta anestèsia el que fem és bloquejar tots els músculs», descriu el Toni. «Li administrem a l’animal un producte injectable que el paralitza i el fem respirar amb un pulmó artificial. A l’estar totalment paralitzat l’oftalmòleg pot operar tranquil·lament. Però en ser una anestèsia delicada cal controlar-la permanentment».

Categoria/es: