El teu gat a l’estiu, 5 recomanacions interessants

Amb l’ajuda de la Mari Cruz Aguilera, encarregada del Dispensari de Barberà i una enamorada del gats, i del Tito, la seva mascota, hem elaborat aquest post amb diversos consells que us poden ser útils per ajudar la vostra mixeta a passar les millors vacances. Esperem que us siguin útils i que passeu un bon estiu!

  1. Per combatre la calor

 

Quan es produeix una onada forta de calor us aconsellem que li proporcioneu racons frescos de la casa, on hi corri l’aire i hi hagi ombres. Baixeu les persianes perquè no li entri el sol i deixeu-lo al seu aire que ell ja sabrà trobar el millor racó per estar-se, preferiblement a terra abans que sobre el sofà o un coixí.

Nos us estranyi que a l’estiu estigui més apàtic i dormilega de dia i més actiu cap al vespre. Fer-li beure molta aigua és també una bona manera de refrescar-lo. Mireu que sempre en tingui al seu abast, i poseu-li abeuradors repartits per diferents zones de la casa.

Eviteu l’exposició directa als corrents o a l’aire condicionat que el podrien refredar i, sobretot, vigileu molt les finestres obertes, ja que amb qualsevol cosa que els distregui a fora pot tenir intencions d’enfilar-se o saltar. Una opció que pot ser de gran ajuda és col·locar-li una estoreta fresca al seu racó preferit. A les nostres botigues en trobareu diversos models.

  1. Si surt a l’aire lliure

Si teniu sortida a l’exterior on el vostre gat hi passa estones a l’estiu, recordeu que les plantes són una de les seves temptacions. Per una banda, esbrineu si en teniu de tòxiques i allunyeu-los d’elles. Tingueu en compte també que molts dels productes de jardineria són tòxics pels gats, per tant millor prescindir de l’ús de raticides i productes per matar bavoses i caragols.

D’altra banda, els felins són especialistes en gratar a les jardineres o fer-hi les seves necessitats, així que millor que tingui molt definit el lloc per fer-ho, sinó buscarà el que li agradi més del jardí. Una bona opció és dedicar-li un raconet i plantar-hi herbes aromàtiques, com el romaní, la menta o la farigola. Els agrada molt l’olor i les fan servir per purgar-se, així que deixaran en pau la resta de vegetació.

Recordeu també que si el gat surt a l’exterior cal vigilar el contacte amb altres gats veïns, sobretot els enfrontaments que es produeixen entre mascles sencers. Ah! I en dies de molt sol i gats de pel clar protegiu-los amb crema solar!

  1. Sobre marxar de vacances

Els gats són mascotes que toleren bé l’absència dels amos i tenen una bona autonomia emocional. Tampoc els agraden massa els desplaçaments, així que si la sortida és curta (1 o 2 setmanes), el millor que podeu fer és deixar-lo a casa amb la seva gatera, les seves joguines i el seu racó amb el menjar. Deixeu-li una persiana pujada per on li entri llum natural i per on pugui veure què passa a fora. I demaneu a algú de confiança que hi pugui anar com a mínim cada 2 dies a canviar-li l’aigua, posar-li menjar, netejar-li la gatera i, que no s’oblidi de fer-li unes quantes moixaines!

El gat només s’habitua a una segona residència si hi va habitualment i per això és aconsellable fer-ho des de petit. I, després, si estan ben adaptats allà i tenen espai per sortir a l’aire lliure, que no us estranyi si es deprimeix al tornar, doncs li costarà tornar a la rutina d’un pis.

  1. Si viatges amb el teu gat

El-LeoSi finalment decidiu emportar-vos-el de vacances, millor que el comenceu a preparar uns dies abans, si no és un gat que estigui acostumat a fer trajectes amb cotxe o un altre mitjà de transport. Deixeu-li el transportin al seu abast, utilitzeu els productes amb feromones que els tranquil·litzen molt, poseu-lo al cotxe a estonetes i feu un trajecte curt. Recordeu de portar-lo sempre al transportin, ben tancat i subjecte al seient del darrera.

El dia del viatge millor que mengi tres hores abans de la sortida. Creeu un ambient al cotxe que el relaxi: ruixeu també amb feromones tant el vehicle com el transportin, poseu la música baixeta, parleu-li de tant en tant amb veu suau, i passats uns minuts en què es queixarà miolant, a poc a poc s’anirà calmant. Si pareu a mig camí, doneu-li una mica d’aigua sense treure’l del transportin, però no el deixeu tancat a dins del cotxe ja que podria agafar un cop de calor.

I quan arribeu al vostre destí, el primer que heu de fer –abans de descarregar les maletes!- és treure el gatet del cotxe i posar-li la seva gatera amb aigua i el pinso habitual al racó que li hagueu assignat, perquè el primer que farà serà amagar-se. Ruixeu també amb feromones l’espai i deixeu que, de mica en mica, se’l vagi fent seu.

  1. Higiene i alimentació

Si teniu un cadell que voleu que surti al jardí o a la terrassa a fer les seves necessitats, l’estiu és un dels moments més propicis per ensenyar-li, ja que no els fa mandra sortir i és més agradable. Recordeu també que, si està pel jardí, cal tenir més cura del pèl i raspallar-lo i netejar-lo cada dia, d’una banda per mantenir-li net i de l’altra per ajudar-lo a buidar en època de muda i evitar que s’empassi massa boles.

Pel que fa a l’alimentació no cal fer cap canvi a l’estiu. Seguiu amb el pinso habitual i no us preocupeu si la calor li treu una mica la gana. L’important és hidratar-lo molt i posar-li l’aigua una mica més fresqueta, però no gelada!