El Shih tzu: higiene i perruqueria

Amb l’ajuda de l’Oriol Blanquer, un dels professionals de les nostres perruqueries canines us expliquem pas a pas una sessió d’higiene i perruqueria amb el Gris, un gos de raça Shih tzu client del Dispensari Veterinari de Barcelona

El pelatge de la Raça Shih tzu

La raça Shih tzu,  originària del Tibet és de pèl llarg, que pot ser de diversos colors i a vegades té ondulacions. Com que és un gos molt pelut costa molt de mantenir-li el pelatge en condicions. El del Gris és força llis, amb barreja de blanc i negre, tot i que predomina del blanc, fet pel qual s’embruta més sovint. Cal dedicar temps i paciència a la cura del pelatge dels Shih tzu. Els hem de raspallar diàriament i banyar-los amb una certa freqüència. Com més els raspallem en el dia a dia i millor els desenredem, més fàcil serà el seu manteniment. Les orelles dels Shih tzu són grosses i penjants i sovint els creix el pèl al seu interior. Per això són molt propensos a agafar otitis. Cal que els les netegem molt bé.

Freqüència de bany i perruqueria

Als Shih Tzu els banyarem com a mínim un cop al mes, però la freqüència del bany depèn de diverses variables:

  • El color del pèl.
  • Si surt més o menys sovint al carrer.
  • Si pateix al·lèrgies o problemes de pell, força habituals en aquesta raça.
  • Si té molèsties a les glàndules anals.
  • Si se li fa un bon manteniment diari.

En el cas del Gris, que és de pèl clar, acostuma a sortir 2 o 3 cops al dia, pateix al·lèrgies i té moltes molèsties a les glàndules anals que necessiten un buidatge constant, li aconsellem una sessió completa de perruqueria cada quinze dies.

Quins productes utilitzem

Habitualment, per al bany n’hi haurà prou amb un xampú neutre líquid suau, si el gos no pateix cap tipus de dermatitis. Si el gos té picors li apliquem un xampú hipoal·lergènic normal. En el cas del Gris, que té problemes d’al·lèrgia, el rentem amb un xampú hipoal·lergènic per seborrea o piodèrmia, receptat pel veterinari, més específic per a problemes de pell. Pel que fa als estris, al ser un gos de pèl llarg i molt pelut, és preferible que utilitzem tisora o màquina llarga. Per al Gris l’Oriol fa servir la màquina al 12 pel cos, i un número més curt per la panxa, que ha de quedar més rasurada. Per a les potes fa servir tisores.

Preparació

Abans de començar a tallar és molt important treure els pels de les orelles. L’Oriol li posa una mica de talc i li arrenca el pèl amb unes pinces. Seguidament li fa el buidatge de les glàndules anals, una acció que és preferible fer-la abans del bany, ja que fa molta pudor. Després li revisa les ungles i si les té llargues li talla.

El primer tall

Durant el primer tall l’Oriol passa la màquina per tot el cos i li acaba de treure els nusos. Rasura bé la panxa i el raspalla després per treure tot el pèl sobrant. Cal repassar bé que no quedin nusos perquè pèl mort quan es mulla es fa més fort. Als gossos els hem de tallar el pèl en sec, ja que sinó faríem trasquiladures. Cal evitar rasurar massa i vigilar sempre que el pèl els tapi una mica la pell. Els gossos tenen un greix que els protegeix tan del fred com de la calor. Si ens acostem molt a la pell, a més de poder fer-li fer mal, li trauríem aquest greix i els deixaríem desprotegits davant el fred.

El bany

Per començar apliquem un primer rentat i deixem actuar. Esbandim lleugerament, tornem a posar una mica més de xampú i deixem actuar 10 minuts. Ara sí que esbandirem molt bé perquè no quedin restes de xampú. Aquesta podria ser sinó una de les causes de la picor a la pell. Així que aigua abundant i després… ell mateix us ajudarà a espolsar-la!

Assecat

Eixuguem molt bé amb l’assecador a baixa potència perquè no li espanti el soroll. El pèl ha de quedar ben sec perquè sinó fa pudor. A més, la humitat causa piodèrmia i altres afeccions a la pell. En el cas del Gris, això encara ho hem de vigilar més. Un cop sec, l’Oriol li acaba de treure el pèl amb el raspall i desfem els nusos que s’hagin pogut tornar a formar.

Repàs final del tall

Tornem a passar primer amb la màquina i després les tisores per la zona de les potetes i la cara. Els ulls -que són molt sensibles- i la boca -per evitar que s’hi enganxi menjar-, ens han de quedar ben pelats. I, finalment, donem el toc final amb una pinta de pues amples que li passem per tot el pelatge.

Atencions a casa

A casa, cal que raspallem diàriament el Shih Tzu, com a mínim cinc minuts. No és dels gossos que perd més pèl, però si ho fem evitem els nusos i li retirem el pèl mort quer pugui tenir. També és aconsellable que li netegem sovint les orelles amb una tovalloleta. Sempre una de diferent per a cada orella perquè, en cas que tingués otitis, evitarem que se li encomani de l’una a l’altra. El Gris, a més, pren Omega 3, un suplement que va molt bé pel pèl i la pell perquè els enforteix i els fa més brillants. També pren un pinso hipoal·lergènic.

El Gris, un Shih Tzu adoptat

El Gris és client del Dispensari Veterinari de Barcelona des de fa uns quants anys. Els seus actuals propietaris se’l van trobar un matí lligat al barri. Van pensar que era d’algú i a la tarda van veure que encara era allà. Així que van decidir adoptar-lo. Aviat va ser un dels nostres pacients més assidus ja que patia alguns dels problemes característics de la raça Shih Tzu: picors, crostes i otitis recurrents. Cada 15 dies, l’Oriol va a buscar el Gris a casa seva per a la sessió de perruqueria i quan acaba el torna a deixar. Totes aquestes cures unides a una bona alimentació, han contribuït a millorar-li moltíssim aquestes molèsties.