El Dispensari de Sant Cugat, tracte proper i atenció veterinària a mida

El Dispensari Veterinari del Vallès de Sant Cugat està situat en un cèntric carrer empedrat i semipeatonal, molt proper a la zona del Monestir al costat del mercat vell. Des del passat estiu la porta exterior llueix un deliciós to verd decapat, molt en la línia de la tendència estètica vintage que impera entre el comerç santcugatenc. A dins, el local està sempre impecable, net, endreçat i ben ple de gènere, com li agrada tenir-lo a la Sabina Marín, encarregada de l’atenció al client i més coneguda com a Sam, especialment entre els nostres pacients, per als quals sempre té a punt una carícia, unes festetes... i una xuxe.

La Sam és amb nosaltres des del dia que es va inaugurar el dispensari, un dels primers que vam obrir. També formen part de l'equip professional del centre l’auxiliar Ester Crespo, els veterinaris Toni Crespo, Carles Vargas i Cristina Garcia i els perruquers Oriol Blanquer, Maribel Arcos i Ester López. Ah! I no ens oblidem de la Tona, la canitxe de la Sam, sempre encantada d’acompanyar-la i ajudar-la en el que calgui: tastar una nova llaminadura, emprovar-se els abrics de la propera temporada o donar la seva aprovació a la línia de mossegadors acabada d’arribar.

Màxima seguretat en les intervencions

La clínica de Sant Cugat està equipada amb el material i els aparells necessaris per tal de poder atendre i tractar totes les consultes veterinàries. Al quiròfan, un aparell de gasos per a anestèsia inhalatòria per a petits animals, ens permet realitzar tota mena d’intervencions amb la màxima seguretat per a les vostres mascotes, ja que facilita un control molt exacte del pla anestèsic de l’animal i, per tant, evita que aquest pugui sentir dolor. “L’equip ens permet monitoritzar en tot moment les constants de l’animal, i per això aquí podem fer tota mena de cirurgies”, explica el Carles Vargas, “des d’una infecció de matriu a l’extracció de nòduls, abscessos, cesàries... i qualsevol operació d’urgència”.

A més, gràcies a l’ecògraf i a l’aparell de raigs X digital tenim una diagnosi immediata i més fidedigna de certes patologies. “Amb la radiografia digital hi hem guanyat molt”, assegura el Carles, “ens dona una alta resolució que ens permet diagnosticar molt millor i, a més, podem treballar amb ella: ampliar-la, canviar les tonalitats, els colors, treballar amb relleus, variar els valors i repetir-la si és necessari. A més el procés és molt més ràpid, en menys d’ 1 minut ja tens la placa a la pantalla. També la podem rebre a l’ordinador de la sala de consulta i ensenyar-li al propietari o enviar-li per e-mail de seguida”.

Els veterinaris de Sant Cugat destaquen també les bones prestacions de l’aparell d’odontologia veterinària de la clínica. “És dels millors que hi ha al sector, molt efectiu per a les neteges de boca i l’eliminació de sarro i una gran ajuda en extraccions o altres intervencions bucals”. Tot el material el mantenim sempre en les millors condicions i permanentment esterilitzat amb l’ajuda d’un aparell exclusiu per a aquesta funció.

Aquí podem solucionar qualsevol consulta i intervenció de tipus ambulatori”, explica el Carles, “i només si cal un internament postoperatori portem els pacients a l’hospital de Rubí. Nosaltres mateixos ens ocupem de fer el trasllat.

Visites a domicili

A Sant Cugat tenim una clientela fixa de visites a domicili. Comenta el Carles que “a les rodalies hi ha moltes torres amb animals grans amb els quals els desplaçaments són complicats. Per això, quan es tracta de vacunacions o revisions rutinàries els visitem directament allà i en els casos en que necessitem l’instrumental de la clínica nosaltres mateixos els traslladem”.

Al centre disposem d’una furgoneta pròpia sempre disponible amb la qual també servim pinso o altres articles de la botiga, tot sense cap cost afegit. La Sam té alguns clients des de fa força anys als quals ja els coneix els gustos i sap el que els agradarà. “Tenim gent gran que no tenen cotxe i les bosses de pinso els pesen massa. I si necessiten algun altre producte o joguines els en porto una mostra del que em sembla que els pot anar bé perquè triïn”.

Un pinso a mida de cada mascota

La Sam manté els prestatges de la botiga sempre ben carregats de gènere perquè als seus clients no els falti de res. “ Tant per gats com per gossos tenim totes les gammes de pinso: hipoalergènic, per a al insuficiència renal, per cardiopaties, al·lèrgies de la pell, per a l’hipotiroïdisme, per a diabètics i animals obesos o per millorar les articulacions. També tenim un pinso especial que no fa cristalls per a gats que s’obstrueixen”.

Durant tots aquests anys al Dispensari, la Sam ha pogut comprovar que els animals que segueixen una dieta especial, adequada per a la seva patologia noten unes millores increïbles i això els permet també anar reduint la medicació i guanyar qualitat de vida.

Una bona alimentació és essencial”, assegura, “si a un animal se li dóna un pinso de qualitat, que inclogui ingredients naturals i les proporcions adequades de nutrients, té moltes menys probabilitats de posa-se malalt. Els pinsos de gamma baixa els provoquen més defecacions i fins i tot diarrees, més problemes cutanis i a la llarga desenvolupen més malalties. A més, mengen més perquè no s’atipen i es tornen més obesos perquè porten molts greixos, aromes o restes d’altres aliments. En el cas dels gats, un mal pinso predisposa a patir problemes urinaris com cristalls a l'orina i amb el temps problemes renals”.

A més del pinso, a la botiga dispensem també tota mena d’articles i joguines per a les mascotes: des de diverses classes de llits per a gossos i gats: hipoalergènics, que repelen el pel, més calents o més airejats; fins a abrics, impermeables, accessoris, rascadors, jocs per rosegar, premis i llaminadures.

Alta perruqueria

No hi ha gos o gat que no gaudeixi d’una sessió de perruqueria a les expertes mans dels nostres perruquers que minuciosament els renten, pentinen i desenreden el pel, tallen i eixuguen mentre ells es deixen fer totalment relaxats. Al seu territori, la petita però impol·luta sala de perruqueria on disposen de tots els estris necessaris, també els tallen les ungles, els netegen les orelles i els buiden les glàndules anals. Un “completo”!