Dermatologia veterinària, la cura de la pell i el pèl dels animals

La dermatologia és la part de la medicina veterinària que estudia les patologies de la pell i el pèl.

Per Quim Menzinger, veterinari del Dispensari Veterinari del Vallès, especialista en dermatologia.

La dermatologia veterinària és un camp força ampli ja que inclou totes les parts del cos. Abarca des dels coixinets plantars a les orelles, tant externament com internament.

A nivell cutani, hi ha algunes afeccions que poden ser merament estètiques i, per tant, no són greus. Però n’hi ha d’altres que comporten problemes importants de salut o de benestar. Poden ser nocius tant per l’animal -per exemple atacs forts de picor- com per al propietari, al qual li poden transmetre malalties.

Causes de les patologies en dermatologia

Hi ha diverses causes que provoquen aquests problemes cutanis. Els més greus són els infecciosos: bactèries, fongs, paràsits (puces, paparres). Entre aquests s’inclou també la Leishmania, que actua de forma interna,. Però provoca tot un seguit de símptomes a nivell cutani que poden arribar a ser greus, fins i tot per la vida de l’animal.

Un altre gran camp de la dermatologia és el de les al·lèrgies. Provoquen malestar i picors en l’animal i poden ser degudes a diverses causes: als àcars de la pols, al pol·len, a les puces o en alguns casos als aliments.

Un tercer camp és el dels tumors de pell. Poden ser en forma de quists o bonys, o d’altres manifestacions que sorgeixen de forma més escampada.

I, finalment, hi ha el camp de les patologies hormonals. Són manifestacions de malalties internes, com per exemple l’hipotiroïdisme. Acaben tenint una repercussió en l’aspecte de l’animal perquè alteren la qualitat de la pell i del pèl.

Dermatologia: Prevenció de patologies

Alguns dels problemes que afecten la pell de les nostres mascotes tenen un origen intern i no les podem preveure. Però n’hi ha d’altres d’origen extern que podem prevenir.

Aquest és el cas, per exemple, dels paràsits externs, que podem evitar amb la utilització d’antiparasitaris. Amb ells controlarem bé infeccions de puces, paparres o les picades de mosquit que poden provocar la Leishmania.

Una bona alimentació és fonametal per assegurar un bon desenvolupament del pèl i de la pell. En funció de l’alimentació que els donem a les nostres mascotes el seu aspecte físic serà un o altre.

Per això us aconsellem que trieu el pinso per a la vostra mascota en funció de les seves característiques. Els professionals de les nostres botigues us podem ajudar a escollir el més adequat.

Un altre aspecte fonamental en dermatologia veterinària és la higiene de nostra mascota, com els banys o els productes que li apliquem en funció del tipus de pèl. Els nostres experts en perruqueria veterinària us poden dir el que cal fer en cada cas, el tipus de raspallat, quan tallar, si és necessari banyar-lo o no i com fer-ho. Al Dispensari Veterinari us podem ajudar a establir unes pautes adaptades al vostre animal.

I, finalment, us recordem que no cal oblidar de prendre mesures com les vacunes, amb les quals es poden evitar malalties com la Leishmania. O com la prevenció del sol que cal vigilar ja que pot provocar problemes als animals de pell clara.