Consells veterinaris: Passeig amb gossos

El teu gos és dels que engulleix tot allò que troba per terra mentre passegeu? En aquest post Marta Valldeperas, veterinària del Dispensari Veterinari del Vallès, us dóna alguns consells per modificar aquest hàbit poc saludable.

Alguns gossos han agafat el mal costum d’olorar i posar-se a la boca tot el que troben per terra al llarg dels seus passeigs. Mocadors de paper, burilles, xiclets… poden arribar a ser molt perjudicials per la seva salut, no només pels problemes intestinals que els poden causar sinó també pels microbis i bacteris que els poden transmetre.

Fases del passeig

La veterinària Marta Valldeperas proposa que en aquests casos el passeig tingui tres fases:

  1. Fer-lo anar al costat sense deixar-lo olorar. Nosaltres hem de dirigir el passeig i portar el gos al nostre costat amb la cadena curta i, a ser possible, amb un collar ample que ens facilita fer-li mantenir el cap ben amunt.

  2. Olorar, jugar i fer les necessitats. Aquí ja li deixaren la cadena llarga i li permetrem que olori, però controlant-lo tota l’estona.

  3. Fer-lo anar al costat sense deixar-lo olorar. El mateix que a la fase 1 per a la tornada cap a casa.

Recomanacions

  • En cas que agafi alguna cosa que no volem o no li convé és recomanable no fer-li cas, ja que si el renyem li estem donant atenció i aquesta conducta es reforça sola. Li traiem sense dir res i seguim el passeig.

  • Es pot assajar també el contracondicionament. Quan veiem un objecte que li pot atreure l’atenció, ens anticipem a ell, el fem seure i li donem un premi. Seguidament li donem l’ordre “Anem” i “Costat” i el fem seguir el passeig al nostre costat.

  • En casos molt extrems en els quals aquesta conducta suposa un perill constant pel gos es recomana posar-li un morrió. En aquest cas, però, és aconsellable posar-li també en altres ocasions i premiar-lo quan el porti, per tal que no ho identifiqui com a càstig.

Etiquetes: