Carn i ossos crus, alimentació natural per als gossos

Per Sonsoles Pons

033_pe_peUna de les principals preocupacions d’aquells que han de tenir cura d’un animal de companyia són els aspectes relacionats amb l’alimentació per tal que aquest rebi l’adequada dosi de nutrients segons la seva espècie, raça i característiques pròpies. En el cas concret dels gossos, inevitablement sorgeix el dubte: alimentació natural o pinso?

Entre els genetistes la certesa és absoluta: tots els gossos procedeixen del llop i, per tant són animals carnívors. Això ens ha de portar a la conclusió que la seva alimentació habitual hauria d’estar basada en la proteïna animal, amb un baix contingut en cereals i vegetals. La seva dieta hauria d’incloure, doncs, carn i ossos de qualsevol animal i en estat cru, en especial els ossos, ja que cuinats s’estellen i causen lesions en l’animal.

L’esperança de vida dels animals ha millorat molt gràcies, entre d’altres coses a l’alimentació. Des d’aquest blog recomanen per als gossos una alimentació fresca mixta, és a dir, carns crues combinades amb alimentació seca, el que tots coneixem com a pinso o croquetes. Respecte a aquest darrer, les dietes comercials d’alta gamma estan elaborades de manera equilibrada per cobrir les necessitats de l’animal.

Dieta Barf, una font de salut

L’anomenada dieta Barf (Biologically Appropiate Raw Food) té els seu fonament en els orígens alimentaris dels gossos procedents del llop que ingerien aliments crus que trobaven a la natura. Defensa una alimentació a base de carn crua i ossos carnosos també crus.

Aquest tipus de dieta satisfà millor les necessitats psíquiques del gos i té evidents avantatges per al seu cos: pèl més brillant i suau, musculatura excel·lent, boca amb dents sanes i netes i amb bon alè, i un nivell d’energia òptim que ajuda al bon funcionament de l’aparell digestiu.

La carn és un aliment nutritiu de gran valor proteic. El que cal és assegurar que el producte sigui bo i que provingui d’una font amb garanties de salubritat, que hagi passat uns controls sanitaris i que estigui preservada en les millor condicions. Els ossos porten calci, un aliment bàsic de la dieta dels gossos. No suposen un perill sempre i quan estiguin del tot crus i el gos els digereixi bé, per això cal introduir-los poc a poc a la dieta.

En definitiva, difícilment trobarem substitut per allò que és natural i farem més felices les nostres mascotes si les apropem al màxim a la seva forma de vida i hàbitat propis de la seva espècie.

Categoria/es: