Bikejoring, esport o plaer?

Bikejoring webEl bikejoring, reconegut com a disciplina esportiva, és una modalitat del canicross que combina la destresa dels humans amb la bicicleta i la velocitat dels gossos corrent. L’objectiu com a esport de competició, és arribar a la meta el més ràpid possible, evitant sempre forçar l’animal i respectant el seu estat físic i les ganes de córrer que tingui.

Aquest esport, que exigeix un total enteniment entre el gos i el seu amo, sorgeix de la necessitat dels corredors de mushing de seguir entrenant els seus portadors durant la temporada en que no hi ha neu, especialment en els països centreeuropeus i escandinaus. El gos va equipat amb un arnès esportiu i està subjecte a la bicicleta mitjançant una línia de tir que l’uneix al cinturó del corredor.

El Bikejoring com a hobby

Darrerament, amb l’espectacular increment de l’afició a la bicicleta ja es comencen a veure molts ciclistes amateurs pels parcs i camins rurals pedalant al costat de les seves mascotes. Aquesta pràctica és molt més relaxada que el bikejoring de competició i atreu especialment per la relació de complicitat i enteniment que es crea entre el gos i la persona, mentre els dos practiquen exercici i es mantenen en una bona forma física.

Carles VargasTot i així, Carles Vargas, veterinari del Dispensari Veterinari del Vallès, adverteix que “malgrat que practicar aquest tipus d’exercici físic ajuda a mantenir o millorar l’estat corporal de l’animal, no només a nivell físic sinó també mental, en cap cas ha de substituir les sortides de passeig rutinàries en les que l’animal ha de poder relacionar-se amb altres gossos i persones, i sobretot amb l’entorn, fent exercicis d’olfacte”.

Quines races són les més apropiades

Les races més apropiades per al bikejoring de competició són el Greyster o el Hussky Alaskà, però n’hi ha altres com el Pastor Australià o el Border Collie que, per les seves característiques físiques, poden gaudir també practicant aquesta disciplina.

Pel que fa al bikejoring amateur és important que sapigueu que “mai s’ha de practicar amb cadells, ja que l’excés d’exercici en el moment del màxim desenvolupament músculo-esquelètic pot provocar malformacions en les articulacions. L’edat idònia per començar a practicar-lo dependrà de cada raça, segons el ritme de desenvolupament i, per tant, els gossos que més han de créixer triguen més a assolir la seva consolidació músculo-esquelètica”.

Carles Vargas adverteix també que “no s’ha de practicar mai amb races braquiocefàliques -Bulldog, Boxer, Boston terrier...- per la seva baixa tolerància a l’exercici físic”.

Consells veterinaris per al Bikejoring

13221551_565729036921104_3842826698836757675_nSempre és aconsellable visitar al veterinari abans de decidir iniciar una pràctica com el bikejoring o el canicross, per detectar qualsevol problema que pugui patir l’animal, que contraindicaria l’exercici intens, i que pot passar desapercebut pel seu propietari.

A més, el nostre veterinari aconsella que “l’entrenament de l’animal sigui progressiu, mai s’ha de començar per un exercici marcadament intens. Tot i que ens sembli que corren molt i que poden aguantar, han d’adaptar el cos a l’increment de l’activitat, i som nosaltres qui els ho hem de graduar”.

Al començament cal triar llocs plans i aprofitar les primeres hores del matí o al vespre i evitar els moments de màxima calor. També cal vigilar molt en els llocs especialment concorreguts com carrers, parcs o carrils bicicleta.

Un cop finalitzat l’exercici, “se’ls ha de donar aigua per hidratar-los, però poca quantitat. Beure de forma compulsiva immediatament després de fer exercici pot comportar més risc de patologies del tipus dilatació o torsió gàstrica. De la mateixa manera respecte al menjar, ni es aconsellable que mengin abans d’anar a córrer ni tampoc després de tornar de l’activitat”.

Prevenció de problemes

Per al veterinari, que desaconsella l’exercici intens a diari, és fonamental respectar també el descans i la recuperació de l’animal. I, sobretot, cal consultar a un expert si un cop iniciada l’activitat es manifesten coixeses o un marcat cansament de l’animal posterior a l’exercici. Per a la pràctica del bikejoring, en especial, cal estar molt atents a aquests tres aspectes:

baixaLesions al coixinets. Córrer per superfícies agressives (asfalt, neu, graves, etc…) facilita l’aparició de lesions als coixinets. En els casos que no es pugui evitar portar a terme l’activitat per aquest tipus de superfícies, s’aconsella protegir els coixinets amb protectors plantars, que trobareu comercialitzats a les botigues veterinàries. “De totes maneres, acostumar l’animal a l’exercici progressiu ajudarà també en aquest aspecte, ja que afavorirà l’enfortiment dels coixinets”, comenta el veterinari. “Igualment, sempre es recomanable rentar els coixinets plantars un cop finalitzat l’exercici, ja que la brutícia residual pot predisposar a la inflamació dels mateixos.”

Cura de les articulacions. Si l’exercici es du a terme durant un temps prolongat, és aconsellable suplementar amb condroprotectors a l’animal, per tal d’ajudar així al reforç del cartílag articular i minimitzar les possibles lesions a les articulacions.

Dieta. Tot animal ha de menjar en consonància amb les seves necessitats energètiques. És per això, que un gos que incrementi la seva activitat de forma crònica haurà de canviar el tipus d’alimentació. En qualsevol cas, avui en dia hi ha molts aliments comercials o suplements alimentaris que s’adapten a aquests canvis en les necessitats energètiques.

Equipament

Si voleu practicar el bikejoring amb la vostra mascota, us aconsellem que us provingueu amb el material més adequat i segur:

  • Arnés de tir: cal que sigui resistent i amb les zones d’impacte encoixinades. Disposa d’una corda a l’extrem final per unir-lo a la línia de tir.
  • Línia de tir: Corretja que uneix el cinturó del corredor amb l’arnés del gos.
  • Cinturó per al corredor: ha de portar un mosquetó incorporat per unir-lo a la línia de tir.
  • Mosquetó d’alliberació ràpida: permet desenganxar la línia de tir amb un sol gest quan aquesta es troba tensada.
  • Per al bikejoring de competició s’aconsellen també: botins pel gos i llum frontal per a curses nocturnes.

Clubs i competicions

Des de la Real Federación Española de Deportes de Invierno s’organitzen competicions de bikejoring federades en distància sprint (curses fins a 8 Km) que donen accés a competicions internacionals. A més també existeix el Circuito Estatal de Media Distancia, on les curses poden superar els 30 Km amb dos gossos per bicicleta. Si us hi voleu dedicar competitivament us recomanem que busqueu un club on us informaran i mitjançant el qual us hi podreu introduir.

 

Categoria/es: 
Etiquetes: