Avantatges de les ecografies en veterinària
“L’ecografia és una prova que no fa mal a l’animal, lliure de radiació, instantània i que ens dóna una imatge bastant clara del que està passant “
Les ecografies són eines de diagnòstic molt útils que cada cop emprem més sovint en veterinària, ja que ens ajuden a diagnosticar de manera molt fiable, ràpida, no invasiva i sense dolor per a l’animal. El veterinari Quim Menzinger ens parla en aquesta entrevista dels múltiples avantatges d’aquest aparell, l’ecògraf, que ja és present a les consultes de tots els centres del Dispensari Veterinari del Vallès.
Perquè és cada cop més habitual l’ús de l’ecografia en veterinària?
Perquè l’ecografia és una prova que no fa mal a l’animal, lliure de radiació, instantània i que ens dóna una imatge bastant clara del que està passant en un òrgan i que no podríem observar des de fora.
Quins òrgans acostumeu a explorar ecogràficament?
Sobretot tots els òrgans abdominals, per investigar les patologies del sistema digestiu com mirar si hi ha cossos estranys, inflamacions, tumors de budell o d’estómac, etc.. També l’utilitzem molt per explorar la zona renal, sobretot en els gats, i per veure si hi ha inflamació a la bufeta.
És adequada també en obstetrícia veterinària igual que en els humans?
Sens dubte, és molt útil per examinar l’aparell reproductor de les femelles. Ens serveix per emetre diagnòstics de gestació ben aviat, abans de palpar l’embaràs o de que es vegi físicament. També podem diagnosticar infeccions o altres patologies a la matriu. I també podem explorar ganglis, glàndules i altres òrgans interns que no es poden veure per altres mètodes.
Què són les ecocardiografies?
Les ecocardiografies són ecografies del cor. A nivell toràcic són una eina molt útil ja que ens permeten diagnosticar certes anomalies al cor i també ens ajuden a fer un bon seguiment de com evoluciona la malaltia amb revisions cada cert temps depenent del cas.
I també té utilitats en altres camps com l’oftalmologia.
Sí, en oftalmologia ens ajuda són molt útils per detectar tumors i altres patologies oculars. I també és una tècnica adequada per mirar tendons i estructures lligamentoses, tot i que aquest no és un ús tan habitual.
I els animals no protesten?
Habitualment no. En alguna ocasió hem de sedar algun gat per fer-li la eco però sortosament són casos molt puntuals.
S’utilitza en tots els animals?
Sí. Nosaltres sobretot la fem servir en gats i gossos. També l’utilitzem en les fures perquè aquests animals a vegades tenen molèsties en una glàndula que ens són molt fàcils d’identificar amb l’ecografia.
En què consisteix la tècnica de l’ecografia?
És una sonda que emet unes ones que reboten en les estructures internes (l’eco), tornen enrere i en funció de com retorna l’eco la pantalla et mostra una imatge. Mitjançant l’escala de grisos, negres i blancs nosaltres interpretem el que estem veient en funció de la forma i la localització.
Quina diferència hi ha amb la radiografia?
La radiografia és un sistema molt àgil que no requereix cap mena de preparació prèvia i et dona una imatge plana. L'ecografia la complementa si és necessari ja que et mostra amb més claredat el que estàs veient. A més, també et permet de veure-ho amb moviment. Per exemple, a nivell digestiu, podem anar veient com es mouen els budells. És una eina dinàmica.
Amb el temps aquesta tecnologia ha anat millorant. Quines prestacions incorporen els ecògrafs actualment?
Els ecògrafs d’alta gamma com els que tenim nosaltres al Dispensari tenen com a característica específica la incorporació del color. Això és una gran millora perquè ens permet, per exemple, observar el moviment de la circulació sanguínia en diferents zones.