Acupuntura. Parla la veterinària Sonsoles Pons

"L’acupuntura és molt efectiva a l’hivern, per tractar artrosis i altres malalties que solen empitjorar amb el fred

El Dispensari Veterinari del Vallès és un dels centres pioners en acupuntura veterinària, especialitat que la doctora Sonsoles Pons fa anys que estudia i aplica als nostres centres de Barcelona i Rubí. En aquesta entrevista ens parla d’aquesta tècnica mil·lenària procedent de la medicina tradicional xinesa, no dolorosa ni invasiva. L'acupuntura està indicada per al tractament de tot tipus de malalties, però especialment en casos de dolor crònic i agut, com les artrosis i patologies dels animals sèniors que solen agreujar-se a l’hivern amb el fred i la humitat.

L’acupuntura és una de les especialitats del Dispensari veterinari del Vallès, quina és la seva principal aplicació en veterinària?

Acupuntura a un gosAl Dispensari treballem molt amb medicina tradicional xinesa i sí, ens hem especialitat en acupuntura, que és aquella tècnica consistent en posar agulles a l’animal. La fem servir per tractar moltes malalties però el més habitual és utilitzar-la en casos de dolor, sobretot de dolor crònic. Ens permet reduir moltíssim la dosi d’antiinflamatoris, que són molt bons i ajuden molt, però que poden fer mal al sistema digestiu entre d´altres organs. Justament cal tenir molt present L'acupuntura ara, de cara a l’hivern, ja que és especialment efectiva per exemple per tractar les artrosis i altres malalties que solen empitjorar amb el fred.

L'acupuntura tracta el dolor

Però també serveix per al tractament del dolor agut oi?

I tant! I el seus resultats són espectaculars, però sovint no s’hi pensa com a remei en casos de dolor agut sinó que es té com a últim recurs quan ja no funcionen els altres tractaments. És aleshores quan es busca una altra cosa com l’homeopatia, l’acupuntura o altres medicines alternatives.

Es dolorosa per a l’animal?

Acupuntura. Sonsoles PonsNo ho és habitualment, però hi ha algun punt en que pot molestar. I no molesta durant tota la sessió sinó només al moment d’aplicar-la. A vegades un gos o gat no vol entrar a la primera sessió o te por, però en canvi a la segona o a la tercera ja s’hi queda molt més confiat perquè sap que allò li allibera moltíssim el dolor. De fet, a la tercera ja entra directa! Moltes vegades els fem fotos i tot per ensenyar-les al client.

Desenvolupament del tractament

No hi entra l’amo?

Generalment demano que el client es quedi a fora perquè així el gos es deixa fer més tranquil i queda totalment relaxat o fins i tot adormit. Amb gossos es més senzill. Als gats els molesta qualsevol cosa que tinguin a la pell i a vegades es treuen les agulles, però el gos, en canvi, ho accepta molt millor, a no ser que sigui molt polit o molt sensible al tacte.

És habitual fer més d’una sessió?

Sí. En el cas d’un tractament de dolor agut a vegades amb 2 o 3 sessions n’hi ha prou, però si estem tractant patologies cròniques n’has d’anar fent habitulament, cada 2 o 3 setmanes. Però sempre, i com a medicinia que tracta al malalt i no a la maltia, en cada cas cal un tractament d'acupuntura diferent en pauta i en punts a escollir a l´hora de tractar-lo.

L'acupuntura en dermatologia

En quines altres patologies utilitzes l’acupuntura?

Acupuntura al Dispensari VeterinariTambé m’agrada molt en problemes de pell. En dermatologia és molt pràctica per pujar el sistema immunitari i, per tots aquells problemes d’al·lèrgies i d’autoimmunes en els que hi ha pocs fàrmacs que funcionin, l’acupuntura és un gran coadjuvant. A més es pot barrejar amb altres teràpies.

Com quines?

En moltes sessions, si els dolors són forts i crònics barregem l’acupuntura amb l’homeopatia, és a dir, que en els punts d’acupuntura hi apliquem productes homeopàtics. O si per exemple hi ha un problema neurològic, hi apliquem les vitamines B que li seran molt beneficioses. Així l’efecte és molt més durador i potent que aplicat sobre la pell com fan altres veterinaris que no coneixen l’acupuntura.

Acupuntura amb moxibustió

Parla’ns de les meravelles de la moxibustió!

Per sotmetre’s a l’acupuntura no cal estar malalt, també la podem utilitzar de manera preventiva. Per exemple, de cara a l’hivern molts animals vellets perden la seva energia i per a aquests és molt adequada la moxibustió. Es tracta d'una tècnica que es fa servir moltíssim en medicina tradicional xinesa consistent en aplicar calor en punts d’acupuntura amb uns puros de moxa que porten artemisa, una planta curativa. Aquesta tècnica a mi m’agrada moltíssim en animals sènior, la toleren perfectament, els dona molta energia i els ajuda a passar molt millor les temporades de fred.

És veritat que l’acupuntura s’utilitza cada cop més en veterinària?

Cada vegada està més de moda perquè el canvi és realment espectacular. També les persones ho hem pogut experimentar: entres amb una contractura que no et pots ni moure i surts d’allà totalment descontracturat. A vegades amb altres tipus de medicines aquesta evolució tan ràpida no la notes. Per això el món animal s’hi està bolcant. Sobretot on té molta acceptació és amb els cavalls de carrera o de doma perquè, com que no poden prendre res, les agulles son una bona alternativa. I en petits animals que és el que fem nosaltres ara comença a tirar endavant, tot i que encara som molt pocs els veterinaris que ho apliquem.

El Dispensari, centre pioner en acupuntura

Tu has estat pionera!

Sóc de les primeres que vaig començar a fer cursos, tot i que vaig trigar un temps en aplicar-la ja que havia vist pocs casos pràctics malgrat haver-la estudiat molt. Tot i així el Dispensari Veterinari del Vallès va ser dels primers en utilitzar-la.

És una disciplina que requereix molt reciclatge?

I tant! Constantment vaig a cursos. Hi va haver una època en que jo els impartia perquè m’ho demanaven, però ara el poc temps lliure que tinc prefereixo gastar-lo en seguir aprenent i millorant.

Categoria/es: