Paràsits externs en mascotes: puces i paparres

"Els paràsits externs s’hospeden al cos de l’animal i s'alimenten de la seva sang."

 Parlem amb la Marga Gómez sobre  paràsits externs, el gran mal de cap dels que tenen gossos i gats com a mascotes. La perruquera canina, és, des de 1998, responsable de vendes i atenció al client del Dispensari de Rubí2.

Quins paràsits afecten habitualment aquests animals?

Paràsits externsPrincipalment puces i paparres i, en el cas dels gossos el mosquit de la Leishmània. S’hospeden al cos de l’animal -gat, gos o conill- i s'alimenten de la seva sang. Les puces s'estan només uns segons a sobre l'animal, però els seus ous eclosionen amb la calor i es reprodueixen ràpidament infestant-lo.

Les paparres no es reprodueixen tan ràpidament però poden arribar a quedar-s’hi un mes. El mosquit li produeix una picada mitjançant la qual li transmet la Leishmaniosi, una malaltia que si no s’agafa a temps pot arribar a ser mortal.

Quines malalties poden transmetre les puces i les paparres?

En el cas de les puces picors i irritacions cutànies i també algunes anèmies i infeccions. Les paparres, a més, poden ser portadores de patologies  més greus com la Malaltia de Lyme.

Si observeu en la vostra mascota apatia, cansament, inapetència o que s’aprima sense motiu, porteu-lo al veterinari perquè pot ser que tingui alguna afecció provocada per paràsits externs.

Els paràsits externs viuen tot l'any

A quina època de l’any és més freqüent d’agafar-los?

Les puces actualment viuen tot l’any, ja que  la calor fa que es reprodueixin i hi ha molts gossos que viuen dins de cases amb calefacció. Però sobretot quan comença la calor,  és a dir a partir de Setmana Santa i fins la tardor és quan hi ha més possibilitats.

On és més probable agafar-los?

El mosquit viu sobretot en zones on hi ha rieres i aigua estancada. Les paparres solen ser a les herbes dels boscos, a la gespa del parc i la puça normalment viu a tot arreu.

La importància de la higiene

És important la higiene de la mascota com a prevenció dels paràsits externs?

Sí, és fonamental mantenir l’animal net i amb el pèl sense nusos. Cal raspallar-lo cada dia 5 minuts i mirar que no tingui cap paparra, especialment en el cas dels gossos grans. També cal fer-li un bany antiparasitari, com a mínim un cop cada tres mesos, amb xampús especials que tenen propietats preventives.

Es transmeten als humans els paràsits externs?

Generalment no. La Leishmània només es transmet per la picada de mosquit flebòtom. En cas que piqui els humans, aquests tenen defenses per vèncer la malaltia, mentre que els animals no.

La puça prefereix sempre la sang de l’animal, però si hi ha una infestació important pot ser que també arribi a afectar les persones. Fa picades localitzades sobretot als turmells i als peus que és on arriben els insectes.

I la paparra podria també afectar els humans, tot i que no és habitual. En aquest cas, caldria una visita urgent al metge perquè pot transmetre alguna malaltia.

Tractament dels paràsits externs

És aconsellable que  els traiem els paràsits externs nosaltres mateixos?

En principi no. En cas que vulgueu treure una paparra al vostre animal li heu d’aplicar un esprai directament i al cap d’un parell d’hores, quan estigui morta, la podeu treure molt fàcilment. És important fer-ho d’aquesta manera perquè si estireu sense posar-hi res hi ha el risc que les potes quedin sota la pell i poden provocar quists a la mascota.

I la puça és impossible de treure perquè són molt petites, salten i és molt difícil d’enganxar-les. En aquest cas es necessita sempre l’ajuda d’algun producte.

Quins són els principals productes per al tractament dels paràsits externs?

Avui en dia hi ha una gran varietat de productes. En primer lloc tenim el collar, només per a gossos. Té una durada de 6 mesos i és aconsellable posar-li sempre perquè només n’has de comprar dos a l’any i et queda protegit. Té un efecte repel·lent contra mosquits, puces i paparres, ja que provoca efectes nerviosos en els paràsits que eviten que aquests arribin a picar.

Quan fa calor, a més del collar, cal posar una pipeta o donar una pastilla. Les pipetes es posen al llom de l’animal, des d’on s’estenen a la resta del cos. Porten incorporat un insecticida que actua sobre diversos punts del sistema nerviós dels paràsits provocant-los la mort per hiperexcitació nerviosa.

Protegeixen durant vàries setmanes i són resistents a banys i xampús. L’efecte de les pastilles insecticides és similar i dura també de 8 a 12 setmanes.

I, finalment, tenim un esprai que actua immediatament. És eficaç però té una duració molt limitada, al cap de 3-4 dies ja no fa efecte. Cal ruixar bé a l’animal i en gossos de pèl llarg no funciona massa bé.

Productes antiparasitaris

És aconsellable esquilar l’animal?

En els casos en que hi ha una gran infestació de puces o paparres és recomanable portar-lo a la perruqueria, sobretot en aquells animals que tenen molt pèl. Això ens permet mirar bé quantes n’hi ha i poder matar-les bé totes.

És una manera també de sanejar l’animal i el seu pèl. No és que sigui necessari fer-ho sempre, per exemple en el cas dels pastors alemanys no és aconsellable ja que tenen la pell més rosada i els sol els pot fer mal.

Quin és el grau d’efectivitat d’aquests productes?

No hi ha res que sigui el 100% efectiu, però poden tenir una efectivitat d’un 85-90 %, realment funcionen molt bé.

Tenen efectes secundaris?

Normalment no. Pot ser que hi hagi algun gos que tingui una reacció al coll a causa del collar i que li surti una erupció. En aquests casos recomanem deixar airejar un parell de dies el collar perquè que es ventili i tornar-li a posar. Si persisteix cal retirar-li i protegir-lo amb pipetes i pastilles.

Funcionen igual aquests productes per a gossos i gats?

Els gats tenen sobretot puces. Paparres també en poden tenir però és menys habitual. Amb aquests animals els collars contra les puces no són gaire efectius. És més recomanable posar-los la pipeta que protegeix més eficaçment.

Una professional amb gran experiència

Gran coneixedora dels animals com a professional i com a usuària, la Marga sovint col·labora amb els veterinaris al consultori i, si és necessari i la feina li permet, també s’encarrega de dur a terme algun servei de perruqueria.

Els animals l’adoren i sap com tractar-los: “a casa hem tingut de tot: gats, conill, peixos... i ara tenim una gossa que van trobar uns clients. La Greta és un creuadet de Seter. És molt bona i no vaig poder resistir d’adoptar-la”.