Caniche, l’experiència de la Sam amb la Tona

“És un gos molt afectuós i familiar, per als meus fills és la mascota ideal.”

El caniche és un dels gossos més cèlebres i populars, especialment entre el públic infantil. Preferit d’artistes i famosos, és conegut també per les seves intervencions com a mascota televisiva en alguns programes dirigits als més petits.

Des de la simpàtica Foo Foo del show dels Muppets fins al molt més actual Nevado del Shichan. I és que la seva fama no és infundada, és un gos de companyia excepcional: bufó, alegre, divertit i molt casolà.

El caniche, la mascota ideal

La Sam Marín, encarregada del Dispensari Veterinari de Sant Cugat, està encantada amb la Tona, la seva caniche negra. “Tinc tres fills i vaig agafar la Tona quan la més petita tenia tres anys.

"Vaig optar per la caniche perquè és una raça molt afectuosa i familiar i per als meus fills és la mascota ideal. La Tona se’ls estima amb bogeria, els controla i a la nit comprova que estigui cadascú a la seva habitació. Cada dia dorm amb un d’ells i al matí els desperta a llepades”.

IMG_9644Les mides d’aquests gossos oscil·len entre els 25 cm i 7kg del caniche Toy, fins als 50cm i 22 kg del Gegant. El més habitual, però, és el de mida mitjana, d’entre 35 i 45 cm i d’uns 12 kg de pes.

Això el converteix en un animal ideal per tenir dins de casa. “A més, aquesta mida és molt còmode per als nens i la gent gran ja que els poden portar a passejar i els manipulen més fàcilment”, explica la Sam. “Els petits els poden agafar a coll, cosa que els encanta! Jo tinc fotos de la meva filla amb tres anys abraçant la Tona ben fort”.

El caniche, obedient i intel·ligent

Diuen que el caniche és dels gossos més obedients i intel·ligents, tot i que cal educar-lo molt bé des de ben petit. La Sam hi està totalment d’acord. “La Tona aprèn molt ràpidament. Va entrar a casa amb 6 setmanes i des del primer dia ja va fer els pipís al damunt d’un empapador. Quan va estar vacunada i la vam poder treure al carrer ja no en va fer cap més a dins.

Ara la Tona pot arribar a estar 12 hores sense sortir de casa i no se li escapa mai. "A més, des de petita ha tingut les seves joguines per mossegar o jugar i mai s’ha apropiat de res que no sigui seu”.

IMG_9646A dins de casa, la Sam la deixa fer la caniche al seu aire. “Ella té el seu llitet amb la seva manteta i sap que aquell és el seu lloc, però també ens va fent visites constantment”.

Una altra avantatge d’aquests gossos és que no muden el pèl, condició que els fa molt adequats com a mascota per aquelles persones, i especialment nens, amb problemes d’al·lèrgies.

Un gos per portar a tot arreu

Tot i que es queda molt tranquil·la a casa, la Tona és part de la família i està acostumada a anar a tot arreu amb ells. “No té cap problema per pujar al cotxe, ni nosaltres tampoc, ja que no deixa pel i és fàcil de transportar. És molt sociable i pot anar a qualsevol lloc".

Al dispensari hi ve des de petita i li encanta. "Als cadells se’ls ha de sociabilitzar amb tot tipus d’estímuls des de petits, sobretot dels 3 als 8 mesos, i així quan són adults són animals que gestionen bé qualsevol situació.”

IMG_9348Àgil, esportista i incansable corredor, el caniche ha estat també un dels gossos més habituals a les pistes del circ, gràcies a la seva facilitat per fer salts i piruetes. “La Tona està en bona forma física. Als tancats la deixo anar, i disfruta molt corrent amunt i avall quan li llenço la pilota. L’exercici és molt bo per als gossos”.

La Sam té molt clar que repetiria l’experiència, de fet ja frisa perquè la Tona tingui descendència a la qual poder seguir cuidant. “M’agrada molt el caniche, amb la Tona he anat coneixent aquesta raça. És una experiència molt maca la que estem vivint, ens l’estimem moltíssim. Després d’aquests 9 anys que he passat amb ella tornaria a escollir un caniche”.

La higiene del caniche

IMG_9538La caniche és una de les races preferides dels perruquers canins. Adoren el seu pèl llarg i rinxolat, suau i amb volum.

Ens posem molt contents quan ens porten un caniche a la perruqueria”, assegura la perruquera canina del Dispensari Veterinari del Vallès, Gemma Ruiz. “ Se li poden fer moltes coses, però cal hi hagi un bon manteniment si volem que tingui el pèl ben maco. El resultat de la sessió de perruqueria depèn molt de la cura que es tingui a casa”.

La higiene és molt important pel bon estat del pèl. El més aconsellable és utilitzar un xampú hidratant i un condicionador o sèrum a continuació. Com que el pèl els creix molt ràpidament cal portar-los a la perruqueria cada mes o mes i mig i cal raspallar-los a diari per evitar que se’ls facin nusos.

Jo li passo el raspall cada dia”, explica la Sam. “La Tona s’ho deixa fer tot: netejar les orelles, els ulls, les dents, tot això per ella és molt normal, perquè l’he acostumada a fer-ho des de petita”.

La delícia dels perruquers canins

Segons la Gemma Ruiz, “per mantenir la textura, l’arrissat i el color l’ideal és tallar el pèl a tisora plana. Si podem ho fem així perquè queden més macos i a la llarga el pèl no pateix tant i només si hi ha molts nusos optem per passar la màquina. En els caniches de color blanc o negre els xampús blanquejants o enfosquidors són una gran ajuda per mantenir millor el color”.

A més, el pèl del caniche permet als perruquers expressar la seva creativitat amb tota mena de talls. “N’hi ha moltíssims”, assegura la Gemma, “el tall obert, l’escandinau, el finlandès, el continental que és aquell de les boles, però això no ens ho acostumen a demanar, són talls per a gossos de concurs i exposició: se’ls pela el morro a contrapèl i se’ls fan les sabatetes que consisteix en pelar les potetes també a contrapèl fins a l’alçada del turmell.

Aquí a la perruqueria, però, el més habitual és un tall rodonet, deixant les potetes i les orelles més llargues que la resta. "e cara a les properes festes segur que venen tots, doncs els clients sempre volen que els seus gossos estiguin ben macos per Nadal!

 

FITXA DE RAÇA: CANICHE

IMG_9648Alçada i Pes

Miniatura o toy. Menys de 28 cm (habitual 25cm) i menys de 7 kg

Nan: entre 35 i 25 cms i 7 kg

Mitjà: de 35 a 45 cm i 12 kg

Gegant: de 45 a 60 i 22 kg

Característiques

Pel arrissat o encordillat, abundant de textura fina, llanós. Cap rectilini i proporcionat, ulls ametllats, orelles llargues i caients. Cos musculós i cua elevada.

Colors:

Negre, blanc, marró, gris i albercoc

Caràcter:

Actiu, esportista i alegre. Molt despert i intel·ligent, fidel però possessiu. Té una gran capacitat d’adaptació, és molt sociable i de bon caràcter. Conserva les seves qualitats com a gos caçador, neda molt bé i té l’olfacte molt fi.

Categoria/es: 
Etiquetes: